Nord & Francke

Analys: Skamtrailern bit för bit

Maria G Francke söker efter ledtrådar inför seriestarten imorgon.

Bild: NRK
En minut och fem sekunder. Tiden är försumbar, men trailern till fjärde och sista säsongen av Skam innehåller så mycket, väcker så många tankar. När den släpptes i fredags kunde jag inte formulera något vettigt på grund av akut sinnesrörelse och sedan tog plötsligt verkligheten över och det var svårt att tänka på något annat än den. Men snart uppstod ett parallellt universum där trailern blev en tillflykt, en mjuk filt av fiktion att svepa om sig.
Den visar en festscen och går baklänges, och musiken är också baklänges. Vad är grejen med det, förutom att det är ett snyggt grepp? Stämningen är kaotisk, fram till att man zoomar in på Sana, huvudpersonen, som står helt lugn och stilla och tittar in i kameran med ett litet leende. Här är trailern.
Det tog mindre än en timme innan en "rättvänd" trailer började cirkulera i sociala medier. Den satte igång ännu fler tankar, och framför allt musiken står i ett klarare ljus.
Men – nu tar vi det från början:

Sidhuvudet på Skamsajten

I och med att trailern släpptes bytte NRK ut sidhuvudet på Skamsajten från Isak till Sana, som är omgiven av ett myllrande kollage. Här finns tydliga symboler som: en fredsduva, basketboll (både Sana och skådespelaren Iman Meskini spelar basket), Jesus, en EU-flagga och en båt med flyktingar, kaban i Mekka, läppstift och Donald Trump i karakteristisk keps. Och här finns andra som kräver lite mer tankeversamhet: kniv (omskärelse?), en Kardashian, potatis (är det någons kropp som trenger den?). Ett utsnitt ur Brudeferd i Hardanger som är en av de mest kända norska målningarna. Olika världar kolliderar, det ser ut som att vi kommer att få både en inblick i de världar som ryms inom Sana och att säsongen också får en mer politisk prägel denna gång.
Dessutom – det står inte SKAM i sidhuvudet, som det har gjort på de tre tidigare säsongerna. Betyder det att Sana kanske inte har någon skam? Är det vi som ska känna skam den här gången?

Even & Isak

De första personerna vi ser är Even och Isak. Even blöder näsblod. Först tänkte jag "hatbrott!" men sen visar det sig att han bara har fått en smäll av Chris selfiepinne. Sen tänkte jag: Isak och Even är fortfarande ett par, vilket betyder att de har varit tillsammans kanske fyra månader vid det här laget. Ingen annan från det gamla guttegenget är med i trailern, vilket skulle kunna betyda att kärlekshistorien från säsong tre fortsätter stå lite i fokus, vid sidan av Sana. Själv hoppas jag på det eftersom det finns så mycket mer jag vill veta om Evens bakgrund, till exempel varför han har hoppat över ett år i skolan.
Selfiepinnen är inte bara en selfiepinne. Den hintar bakåt till när Even under en manisk period på sin förra skola gick bananas i sociala medier, något som kan ha att göra med att han bytte skola och gick om tredje årskurs. Nu kommer hans förflutna ikapp honom.

Blodet

Varför blod? Är det någon av huvudpersonerna som dör i denna säsong? Even? Det kan bara inte vara möjligt att seriens skapare Julie Andem gör så mot de unga Skamfansen? Vi vet efter att ha följt rapporterna om senaste veckornas inspelningar att någon eller några från Evens förflutna kommer att dyka upp i säsong 4 – kommer det att göra honom illa? Om man tittar noga på framlängestrailern ser man att det är Even själv som trycker fram blodet ur näsan. Är det en ren produktionsteknisk grej som råkar synas lite väl tydligt, eller – och nu sätter jag med en bestämd rörelse på mig foliehatten – antyder det att han kommer att skada sig själv, eller någon annan, på något sätt? Kan det handla om att han självmedicinerar med droger? Eller ska man tolka det i förhållande till att originalförloppet går baklänges – blodet rinner ju upp i näsan igen och lämnar golvet rent. Någon är illa ute men räddas i sista stund? Blodet gör mig orolig.

Chris med selfiepinnen & Eva som tappar kontrollen

Innan Chris ofrivilligt svänger selfiepinnen mot Evens näsa står hon koncentrerad för att ta en snyggbild på sig själv. Får vi en kritik mot narcissismen i de sociala medierna i Skam nu? Serien har ju blivit berömd och hyllad för att sociala medier som Facebook, Instagram, Snapchat och Jodel är helt sömlöst integrerade i både klippen och mellan dem. Nu kan det vara dags att ta upp de negativa sidorna av vårt digitala umgänge.
Den som sätter selfiepinnen i gungning är Eva. Hon kommer snubblande nerför trappan med en drink i handen och dråsar rakt in i Chris som blir helt nedsölad. Sedan Eva gjorde slut med Jonas har hon festat ganska hårt. Kommer det att få några följder i denna säsong?

Noora, Vilde & pärlhalsbandet

Anledningen till att Eva snubblar i trappan är att Noora precis fallit handlöst mot Vilde. I fallet får hon tag i Vildes pärlhalsband som går sönder och smattrar ut över trappstegen och det är i sin tur dessa som får Eva att halka runt i sina pumps.
Denna röra i tjejgänget kan tyda på att det uppstår konflikter. Tidigare har de hållit samman, hjälpt och stöttat varandra. Kanske händer något som sätter vänskapen på prov denna säsong. Jag vill tro att de fem kommer att klara av prövningarna. Nej, jag är säker på det. Detta är fem fine frøkner som står pall.

Fällebenet

Det är detta som sätter igång alltihop, fjärilen som fladdrar med vingarna och orsakar kaos. Noora snubblar på Sanas utsträckta fot. Är det med vilje hon sätter krokben? Sana som hela tiden varit den lugna och kloka. Och trots kaxigheten även den snälla. Även detta pekar på en förestående konflikt i tjejgänget.

Musiken

Yusuf Islam, tidigare Cat Stevens, på scen 2009.Bild: Chris Pizzello
Musiken är aldrig, aldrig där av en slump i Skam. När man tittar på trailern så som den är tänkt låter musiken lite odefinierat arabisk. Rättvänt är det Yusuf Islams version av Don't let me be misunderstood. Ursprungsversionen sjöngs in av Nina Simone 1964, men en större hit blev den med The Animals året därpå (klicka på länkarna för att lyssna på de olika versionerna).
Det är första versen som spelas under den korta trailern och texten är:
People, do you understand me now
If sometimes i feel a little mad
Don't you know no one alive can
always be an angel
When things go wrong I seem a little sad
But I'm just a soul whose intentions are good
Oh Lord, please don't let me be misunderstood
Jag får rysningar när jag läser den där texten och försöker föreställa mig säsong fyra. Det är Sana som redan nu förklarar att hon inte kan vara en ängel alla gånger men att hon menar gott. Och please don't let me be misunderstood...där finns en tydlig vädjan. Sana är troende muslim och islam är en religion som det finns många missuppfattningar kring. Om det har varit relationerna som stått i fokus tidigare så tror jag att världen kommer att bli lite större i vår.
Yusuf Islam hette för övrigt Cat Stevens tidigare och han debuterade för över femtio år sedan. 1978 konverterade han till islam och drog sig tillbaka från rampljuset i många år. Som sagt, ingenting är en slump.
En sak till, kolla här:
I framlängesversionen, precis vid when things go wrong I seem a little sad. Det är där Even får smällen på näsan och precis innan det sker står Isak med sin hand mot Evens kind – och kolla blicken där. Det är inte en glad blick. Har Even en av sina depressioner och vill helst av allt inte vara på ute bland folk men har följt med för Isaks skull? Eller är det inte bra mellan dem?
Isaks beskyddande hand kan betyda att han står stadigt vid Evens sida genom alla svårigheter som kan tänkas komma. Men Even ser så ledsen ut att my heart breaks.

Det vi inte ser

Jonas, Magnus och Mehdi? Eskil och Linn från kollektivet? Penetrator-Chris? De är väl med?
Och de nya personerna som ska introduceras denna säsong? Av de detaljer som läckt ut de senaste veckorna ser vi ingenting här.

Sana

Det är logiskt att Sana får knyta ihop den här serien. Utan henne hade tjejgänget aldrig bildats. Vilde och Chris var kompisar, Chris träffade Sana på tyskan och värvade henne till russebussprojektet medan Vilde försökte kroka upp en ointresserad Eva och en helt motsträvig Noora. Vilde tyckte inte att Sana kunde vara med för "en muslim kan väl inte vara russ?!?" Noora kontrade med att hon kunde vara med – men bara om Sana också var det. Och så var de fem.
Det var Sana som rådde Noora att ge kärleken till William en chans när de satt där och hade det där långa samtalet i fönstersmygen (vilket också resulterade i katastrofen med Nikko). Det var Sana som på biologilektionerna lotsade Isak genom hans tankar om homosexualitet och religion och som på så sätt hjälpte honom att komma ut, både inför sig själv och andra (och en följd blev att han chockades svårt av Evens urballning i hotellsekvensen). Med tanke på den nyckelroll Sana har haft har hon varit förhållandevis hemlig. En gång säger hon jag är en muslimsk tjej i ett vitt trolöst land, jag är den största losern av alla, i övrigt vet vi väldigt lite om hur hon upplever gymnasietillvaron med festernas sprit och hångel. Hon är visserligen med, men mer som betraktare än deltagare.
Nu kommer vi att få vara i hennes huvud i några veckor, på samma sätt som vi fått se världen genom Evas, Nooras och Isaks ögon. Jag förväntar mig stort drama, inte minst för att Julie Andem på sitt Instagram skriver cus shits bout to go down yo. Men mest förväntar jag mig att få brottas med mina egna fördomar.
Första klippet kommer 13:28 imorgon måndag och publiceras på Skamsajten. Klippen kommer att vara tillgängliga inom hela Norden, alltså även för oss. De hopklippta fredagsavsnitten, däremot, får vi vänta på en dag innan de läggs ut på SVT Play. Avsnitt ett kommer alltså på påskafton!
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Läs alla artiklar om: Tv-serien Skam
Gå till toppen