Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Det afrikanska äventyret har lett dem till bergstoppar, kaotiska städer och öde stränder

För ett halvår sedan lämnade de Malmö. Nu är de i Angola och de har ett par månader kvar på sin bilresa genom Afrika.

Harald, Ida, Thea och Jörgen Marken framför en ökendammig campingbil i Kongo.
För snart ett halvår sedan träffade vi familjen Marken i Malmö. De höll på med de sista förberedelserna inför sitt livs äventyr - att ta sig med terrängbil med taktält till Sydafrika.
Nu är de i Angolas huvudstad Luanda efter ett par veckor i Gabon, vid ekvatorn på den afrikanska västkusten.
Jörgen Marken måste gräva fram bilen ur sanden i Plage Blanche i Marocko
Det afrikanska äventyret började i Marocko.
– Vi spenderade sex veckor i Marocko där vi landade i vår nya livsstil med allt vad det innebär att bo i bil med taktält, ha få prylar och att alltid vara utomhus, säger Jörgen Marken.
Den marockanska ökensanden fungerar bra som lekplats.
Hittills har de kört genom tretton länder och bortsett från en handfull hotellnätter har familjen sovit i tältet på bilens tak, på campingar eller ute i det vilda.
– Att leva enkelt skapar andra problemställningar än hemma, som till exempel att hitta råvaror på marknader, att hitta vägen genom en främmande storstad med kaotisk trafik eller att hitta vatten till att diska och tvätta kläder i.
Deras resrutt styrs till viss del av deras visum som hittills kostat dem 60 000 kronor.
Elefanter i Pendjari nationalpark i Benin.
– Vi fick lite bråttom att hinna till Angola innan vårt visum gick ut, vi hade annars gärna spenderat ett par veckor till i Gabon. Trots att det är en utmaning att skaffa visum så har vi hela tiden i åtanke hur lyckligt lottade vi svenskar är som kan få turistvisum. Det är få människor förunnat att kunna sätta sig i en bil och bara köra ut i världen på det här sättet, säger Ida Marken.
Följ familjens blogg
Syskonen Marken Harald, 6 år, och Thea, 3 år, lagar potatissoppa under ett stopp i Kamerun.
Målet med den långa resan är främst att familjen skulle tillbringa mycket tid tillsammans.
– Äventyrligt har det sannerligen varit, men att spenderar all tid tillsammans är kanske den största utmaningen. Ibland tröttnar vi på varandra och saknar egentid. Alla längtar vi efter våra vänner hemma i Malmö. Att spendera så mycket tid tillsammans är samtidigt det bästa, säger Jörgen Marken.
När de campade på en öde strand i Gabon och hade de brist på sötvatten. "Eftersom vi hade slut på rena kläder och fick vi tvätta dem i Atlantens salta vatten", säger Ida Marken.
Läs om förberedelserna

Den största upplevelsen

Thea, Jörgen och Harald Marken på toppen av Mount Cameroon.
Jörgen: Höjdpunkten på resan än så länge är både bokstavligen och bildligt Mount Cameroon. Det var en resa i sig i miniformat. Vi började nere i regnskogen, fortsatte upp genom savannen och över 3 000 meters höjd var det ett landskap av vassa lavastenar som påminde om öken. Första dagen var det kämpigt men kul att klättra på små, branta traktorstigar till 2 600 meter.
Andra dagen var det en stor besvikelse att vi inte nådde toppen. Bilen fick en hel del stryk och det var inga glada miner när vi tvingades vända. Sen på tredje dagen nådde vi toppen efter mycket kämpande och det var en fantastisk upplevelse.
Ida: Att besöka Afi Mountain i Nigeria var en annan stor upplevelse. Mitt i en otroligt vacker tropisk regnskog finns ett reservat med drillapor. De är ett av Afrikas mest utrotningshotade däggdjur och de föds upp med målet att släppas ut i det fria så småningom. Det finns också schimpanser som blivit omhändertagna efter att deras föräldrar dödats av tjuvjägare eller olagligt hafts som husdjur. Skötarna och volontärerna var välkomnande och lät oss hjälpa till.
Familjens bil har även klarat att köra genom vattendrag, som här i Guinea.
Harald: Att köra genom vattendrag i djungeln i Guinea.
Thea: Att se vilda lejon (det var i Pendjari Nationalpark i norra Benin). En annan gång, när vi kom ut från en restaurang stod den en stor elefant mitt på parkeringen. Jag blir aldrig rädd för djuren för jag kan klä ut mig till en superhjälte och flyga hem till Malmö om jag vill.

Största överraskningen

Jörgen: Att vi inte haft mer problem med bil och hälsa. Bilen har vadat genom floder, bestigit berg, kört i veckor på vägar som mer ser ut som ett månlandskap av kratrar och hål, men inte ett enda problem. Inte ens en punktering. Thea har inte varit sjuk en enda gång. Harald har haft feber en dag och vi vuxna har en släng av magsjuka och nån enstaka dag med feber. Men generellt sett har vi (i alla fall barnen) varit mindre sjuka här i Afrika än vi hade varit hemma i Sverige.
Ida: När vi var i Guinea åkte Harald och jag över en flod för att ta en titt i byn som låg på andra sidan. Vi blev överraskade av tre män som stoppade oss, varav den ena visade sig vara byhövdingen. De beordrade oss att vända och följde oss tillbaka över floden. Jag var lite nervös men efter lite hälsningar och samtal förstod vi att de bara ville träffa oss. Vi bjöd på fika och hövdingen välkomnade oss att övernatta i byn på natten.
Harald: Jag blev väldigt överraskad när regnperioden började för några veckor sedan. Det kom så mycket vatten att det var som att stå i en dusch. Oj, vad roligt det var att leka i vattnet, jag älskar att bada. Vägen blir till lera och det är också kul att köra med bilen när det har regnat.
Thea: Jag fick en bläckfisk i ett kinderägg när vi handlade igår, det var en bra överraskning.

Jobbigaste hittills

Jörgen: Värmen. Det har varit varmt och fuktigt I stort sett oavbrutet sen vi lämnade Marocko i november. Enda gången man får en paus är i bilen med luftkonditioneringen körande. Annars svettas man oavbrutet!
Ida: Jag är trött på alla militärer, tullare och poliser som vill kontrollera våra dokument. En stor andel är professionella, men några försöker hitta fel för att bötfälla oss eller frågar efter små gåvor/mutor. Vi vill inte betala och väntar ut dem vilket kan ta flera timmar. Det finns en fördel med att komma från Malmö: fotboll är stort i Afrika och de många kopplar ihop Malmö med Ibrahimovic. När de förstår att vi kommer från deras idols hemstad bryter de upp i ett leende och låter oss ibland köra vidare. Tack Zlatan, du motverkar korruption!
Harald: Att jag vaknar tidigare än alla andra och då har jag tråkigt, här finns ju ingen tv eller lekrum. På senaste tiden har jag börjat grubbla och fundera när jag väntar på att de andra ska vakna. I morse tänkte jag på min klass på Kulladalskolan och på hur man bygger världens bästa bil.
Thea: Inget har varit jobbigt, allt är bra.
Gå till toppen