Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hormonstörande gift hittades i båtfärger i Limhamns småbåtshamn

Söndagen i Limhamns småbåtshamn präglades av miljöinformation och mätningar av gifthalter i båtfärgerna. Naturskyddsföreningen, Malmö miljöförvaltning, ekotoxikologer och representanter för de tre båtklubbarna fanns på plats.

Finns det giftig färg på Limhamns småbåtar? Så löd frågeställningen inför miljödagen. Svaret blir ja, det gör det. Precis som i de flesta andra småbåtshamnar finns det båtar som är bottenmålade med färg som innehåller det förbjudna ämnet tributyltenn (TBT).
– Det är en väldigt otrevlig substans. Den är direkt hormonstörande och ställer till stor skada i havets ekosystem. Till exempel har vetenskapliga studier redan på 1980-talet visat att honsnäckor har utvecklats till hansnäckor efter kontakt med TBT, säger Britta Eklund, docent i ekotoxikologi vid Stockholms universitet.
Britta Eklund har, tillsammans med kolleger, utvecklat den mätmetod som används och som baseras på röntgenfluorescens (XRF). Mätaren, som hålls mot skrovet, avslöjar obönhörligt vad som finns i färgen.
Håkan Rydberg väntar med spänning på XRF-mätarens utslag. Ekotoxikologen Britta Eklund har just kontrollerat innehållet i hans båtbottenfärg.Bild: Patrik Renmark
Irén och Håkan Rydberg nyttjar den soliga söndagen till att fixa och putsa på sin torrlagda båt inför den efterlängtade sommaren, när Britta Eklund närmar sig med mätinstrumentet:
– Jag tror att färgen är av märket International VC Offshore, och jag vet att den inte går att köpa i Sverige, säger Håkan Rydberg.
Man kan nästan ana att han själv misstänker att det kan finnas spår av TBT i hans bottenfärg. XRF-mätaren bekräftar att så är fallet.
Ja, här finns koppar, men också lite TBT, konstaterar Britta Eklund.
Trots att TBT varit förbjudet sedan 1989 för småbåtar och sedan 2003 för kommersiella fartyg inom EU, finns ännu inga gränsvärden satta. Ämnet är visserligen totalförbjudet, det får inte ens finnas spår av det i färgerna, men man räknar med att det på en del båtar finns gammal, underliggande färg, som fortfarande fäller ut giftet. Att blästra bort all färg är ett både omfattande och miljöfarligt projekt.
– Det är nolltolerans som gäller, men nu har vi utvecklat en mätmetod som är en förutsättning för att man ska kunna sätta gränsvärden. Den möjligheten har vi inte haft tidigare. För närvarande ligger bollen hos Transportstyrelsen, för hur man ska gå vidare i frågan, säger Britta Eklund.
En välkommen nyhet för Limhamns båtägare är att en mekanisk båttvätt kommer att installeras runt midsommar. Här kommer man att kunna få sin båtbotten renskrubbad, i stället för att använda båtbottenfärger. Båttvätt är ett bättre alternativ ur miljöhänseende eftersom även de idag tillåtna biocidfärgerna innehåller gifter.
Naturskyddsföreningen är initiativtagare till projektet, som pågår sedan tre år, med kontroll av två hamnar per år.
– Vi hoppas och räknar med att fler och fler ska gå över till mekanisk båttvätt. Vi hittar TBT hos mellan tio och tjugo procent av båtarna, så det går visserligen på rätt håll, men vi måste komma åt alla. Ämnet är oerhört giftigt, säger Martin Karlsson, projektledare på Naturskyddsföreningen.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen