Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Oväntat DDT-fynd vid bostadsbygget Norrvikens kust

Det ska byggas 60 bostadsrätter på området som går under namnet Norrvikens kust. Markarbetena har påbörjats, men nu måste delar av området saneras efter att föroreningar i form av bland annat DDT hittats.

Föroreningar som främst härstammar från insektsgiftet DDT har upptäckts på delar av det område som går under namnet Norrvikens kust och där det ska byggas 60 bostadsrätter. Området ligger mellan havet och Norrvikens trädgårdar.
Här har det tidigare funnits fruktodlingar, ett boningshus och ett växthus som nu är rivna.
– Vi går vidare med det här. Det var på några fläckar man träffade på det här och de håller vi på att ta bort. Det handlar om olika grader. På en del platser är det lite och på några är det så mycket att det inte kan ligga kvar, säger Sven Palmkvist, projektledare för Norrvikens kust.
Spåren av DDT överstiger på vissa platser de halter som är tillåtna för bostadsbebyggelse. Detta innebär att sanering krävs innan det kan bli tal om byggnation.
DDT är ett insektsgift som kom 1942. Det har använts i stor skala på exempelvis åkrar, men detta slutade de flesta länder med under 1970-talet.
DDT räknas som ett miljögift. Det är dödligt för exempelvis mygg, men ämnet kan samlas i fettvävnader där de stora rovdjuren i slutändan kan få i sig en stor del av ämnet med störningar i fortplantningen som resultat.
I området har även upptäckts spår av andra bekämpningsmedel, men dessa finns i låga koncentrationer. På platsen där växthuset legat är det främst tal om metaller och så kallade polycykliska aromatiska kolväten.
Att bekämpningsmedel som DDT använts i området förvånar Sven Palmkvist.
– Här fanns odlingar som slutade på 1940-talet, säger han.
Värdena överskrider Naturvårdsverkets generella riktvärden för känslig mark och för mindre känslig mark. Något som inte är lämpligt där det ska byggas flerbostadshus.
Rekommendationen är att massorna som innehåller föroreningar ska tas bort vilket också görs.
Enligt Sven Palmkvist handlar det bara om någon veckas försening för projektet där inflyttning är planerad till sommaren 2018.
Det har även framkommit att det i området saknas möjlighet för garage och carportar då detta inte ingår i detaljplanen.
Nu vill bolaget som går under namnet Norrvikens kust moder AB att detaljplanen ändras.
– I klartext var det en miss, säger Sven Palmkvist.
Behovet som finns ligger enligt begäran om planändring på 60 garage med carport. Ett för varje lägenhet. Dessutom finns ett behov av serviceutrymmen för så kallad miljöhantering mellan garagebyggnaderna.
Garagen och carportarnas placering är mellan de tänkta huskropparna och upp mot Norrvikens trädgårdar.
På bilden över det tänkta området Norrvikens kust finns inga garage eller carportar med. Nu vill Norrvikens kust moder AB att detaljplanen ändras så att 60 garage med carportar får lov att byggas. På denna bild finns inte garage och carportar med.Bild: Comotion
Startsträckan har varit lång för det som beskrivits som lyxlägenheter. Bostadsrätterna ska vara exklusiva och det ska finnas tennisbanor, padeltennis, brygga och ett poolområde på platsen.
Projektutvecklare är Westestate och försäljningen sköts av Nadjafi & Kristensen Fastighetsförmedling i Båstad.
Själva planeringen av området startade i höstas och säljstart var tidigare satt till våren i år.
Just nu pågår markarbeten efter att träd avverkats i området. En avverkning som fått flera att reagera.
Just nu pågår markarbeten efter att träd fällts i området där det är tänkt att byggas 60 nya lägenheter.Bild: Michael Lundblad
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen