Redhawks

Max Wiman: Segern var att trotsa ondskan och manifestera gemenskap

Att våga samlas, våga vara tillsammans – extra viktigt denna helg.
Mitt i den kompakta tystnaden bland oss 7000 hördes lite svagt en ljus barnröst. Det kändes varmt, det kändes rätt, det andades framtid och hopp.
Det har varit en helg för eftertanke och perspektiv, en helg ingen av oss kommer att glömma.
Att Malmö Redhawks den här helgen förlorat två matcher är i det sammanhanget oviktigt, det viktiga är att man spelat två matcher (fredag och söndag). På sitt sätt är det två av de viktigaste klubben har spelat, liksom det varit med många andra tävlingar och matcher.
Söndagen den 2 mars 1986 dömde jag en division 2-match i basket i Limhamns sporthall. Jag ledde oss - 20 spelare, två domare, några funktionärer - i en tyst minut och vi var alla i chock över mordet på Olof Palme, men fann tillsammans styrka i att gå vidare trots denne än i dag okände galnings verk mot vår statsminister.
Den 10 september 1997 var vi med goda vänner i London. Vår plan var att som en bonus se VM-kvalet på Wembley mellan England och Moldavien och i kontakter långt tidigare med Football Association hade jag försäkrats att vi kunde köpa biljetter på plats, för det skulle bli halvfullt.
Utanför var ett hav av människor och inte en biljett. Vi stod utanför och hörde över 70 000 människor sjunga Elton Johns specialversion av Candle in the Wind och senare på tv såg vi att tusentals gjort det med levande ljus tända i läktarhavet.
Paparazzis hade elva dagar tidigare bokstavligt talat jagat livet ur prinsessan Diana.
Blomsterbergen i London är oförglömliga minnen, som förstärks i dessa dagar när jag ser den vackra blomsterväggen i Stockholm.
Ondskan kom till Sverige, men vi kan bara besegra den genom att trotsa den. Genom att våga samlas, våga leva vårt öppna liv - och ja, mötena på idrottsläktarna är en viktig del av detta, långt viktigare än vem som vinner. Det gäller oavsett om bakgrunden är olyckor, katastrofer, mord eller terror.
Det sägs ibland att idrott är som en religion, men i själva verket är den ju en av de platser där ingen frågar om vilken Gud du tillbeder eller om du vänder dem alla ryggen. Det är en gemenskap över alla sorters gränser, inte bara religion förstås. Och den gäller inte bara på läktarna; den gäller på planer, i hallar, i löparspår - inte minst i ungdomsleden.
Hammarbys supportermarsch denna söndag var viktigare än någonsin, den viktigaste manifestationen. Häckens hälsningsbrev - signerat medieansvariga vassa pennan Malin Jonson - till Djurgårdens supportrar inför söndagens match, var läsning som ingen borde missa.
Alla tysta stunder runt om i Sverige, var några av idrottens bidrag till vår obrutna enighet i Sverige denna helg.
Men de viktigaste bidragen var att evenemangen genomfördes. Så låt oss också ägna några ord åt det som skedde på isen i Jönköping, för det är också ett sätt att visa att livet går vidare och det är viktigt.
Vi anade redan efter fredagsmatchen i Malmö att den här semifinalserien sjöng på sista versen, även om det inte är över förrän "The fat lady sings". När HV gjorde 4-2 på söndagen med tio minuter kvar var det dags att tänka på refrängen. Men säsongen 2016/2017 är ändå en hit för ett Malmö Redhawks som gjort mer än man kan begära.
Och nu väntar en spännande utveckling. Kanske minns ni att jag skrev om alla skånska lag i Europaspel tidigare i vinter. Nu är även Malmö Redhawks där.
Även om glansen inte är densamma, väntar Champions Hockey League i augusti/september, en annorlunda säsongsupptakt. 32 europeiska lag gör upp, vara 24 från "grundarligorna" och åtta från övriga. Sverige har fem platser och enligt hierarkin där både grundserie, slutspel och mästarstatus påverkar, går Malmö in som femte lag. Inledningsvis i ett gruppspel med fyra lag.
Ett europeiskt samarbete över gränserna - där man på sikt även hoppas få med ryska KHL - det känns väl bra att runda av med det just denna dag.
Jo, en sak till. Kunde mitt i helgens alla eftertankar inte låta bli att le och vissla med, när det sista jag hörde inne i hallen var HV-klacken som hängde kvar och sjöng:
"Always look on the bright side of life."
Efter mörkret kommer alltid ljuset.
Läs alla artiklar om: SM-semifinal 5: HV71-Redhawks
Gå till toppen