Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Andreas Ekström: Stenbeck och Vass – förebilder för alla

Ett hedersdoktorat. En för tidig död. Ett roligt och ett förfärligt sätt att bli påmind om två människors kraftfulla gärning.

Andreas Ekström reporter HD SydsvenskanBild: Ingemar D Kristiansen
När Lunds universitet härom dagen utsåg företagsledaren Cristina Stenbeck till hedersdoktor utbrast jag i spontant jubel. Hennes prestationer förtjänar verkligen en hyllning, och hon borde kunna fungera som förebild för vem som helst som någon gång har behövt ta sig an en riktigt svår uppgift, i akademi eller näringsliv eller var som helst.
Tänk dig in i hennes situation som den var år 2002.
Du är 24 år och dotter till en oberäknelig internationell finansmagnat med lätt rufflarrykte. Han dör knall och fall. Du tar över – och får till att börja med lösa en arvstvist med en dittills okänd lillebror. Du gör det, och du gör det snyggt.
Sedan måste du se till så att du behåller makten över företagsgruppen, att du moderniserar, att du har rätt stöd för rätt sak, att alla de andra syskonen är nöjda. Du rekryterar Pehr G Gyllenhammar till styrelsejobb. Du städar upp bland olönsamma verksamheter, och kan femton år senare konstatera att allt, precis allt, är större och solidare än på pappas tid.
Att Cristina Stenbeck nu får vara med om en sorts rituell upphöjelse, och därmed får ett särskilt ansvar att betona hårt jobb och akademisk tyngd i sin framtida gärning, känns alldeles rätt. Varför är det Jan Stenbeck som får dras med genirykte in i döden? Det är ju hans dotter som är koncernens stora stjärna och hjärna.
Apropå döden, denna ständiga följeslagare, så har Lund också fått säga adjö till en fin och säregen person den här veckan. I fredags begravdes nämligen Robert Vass, han dog snabbt vid 54 års ålder efter några dagars liksom slumpvis drabbande sjukdom. Otur bara. En frustrerande död, helt utan mening – särskilt med tanke på hur meningsfullt hans liv verkar ha varit och hur många människor han gjorde skillnad för.
Många kände Robert Vass som studentspexare på Krischansta nation, många kände honom från föreningslivet, han var ordförande i Uppåkra IF, och han hade ett enormt socialt kontaktnät som sträckte sig in i Lunds företagarvärld genom jobbet på Almi och tidigare på Ericsson.
Och han hade just blivit farfar.
Appendix. Förra veckans krönika handlade om namnbryderier: ska sjön Sjön – som äntligen ska få ett formellt namn – heta Sjön sjön? Och ska ön som ligger i sjön Sjön också heta ön Ön? Eller Ön ön? Nej, det går ju att göra det enklare, konstaterar flera kloka Lundabor: Skriv ”Sjön” och ”Ön” på kartan, precis som Google Maps redan gör, och låt bestämningsorden stanna kvar i vårt talspråk. Självklart ju!
Gå till toppen