Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tiotusentals stockholmare samlades för kärleksmanifestation mot terrorn

Exakt två dygn efter terrordådet samlades tiotusentals människor för en kärleksmanifestation på Sergels torg. ”De kan inte ta vårt Stockholm ifrån oss", säger Jennie Sporre, 25 år.

Efter fredagens terrorattentat mot hjärtat av Stockholm uppmanade polisen alla människor att hålla sig borta från city under helgen.
Men stockholmarna gjorde tvärtom.
– Vi är tiotusentals människor som har samlats här för att visa på kärlek och fred. Vi låter aldrig, aldrig ondskan segra eller förändra oss!
Så sa stockholmaren Damon Rasti i sitt öppningstal till den gigantiska ”Kärleksmanifestation” som hölls på Sergels torg klockan 14 på söndagen. Det var Damon Rasti som bjöd in till mötet, och ryktet spreds som en löpeld på sociala medier under helgen.
Bild: Hussein El-alawi
Stora artister som Sarah Dawn Finer och Miriam Bryant lovade att ställa upp och spela. Och till slut bestämde de högsta politikerna i Stockholms stad att de också skulle medverka på manifestationen.
[object Object]Bild: Hussein El-alawi
Tiotusentals människor står tätt, tätt packade över hela Sergels torg. De står i trapporna upp från Plattan, på gatorna runtomkring och flera kvarter bort.
Många har blommor i händerna. Mitt i folkmassan står någon och håller en stor, röd ballong i form av ett svävande hjärta.
Politiska paroller var förbjudna under kärleksmanifestationen.Bild: Hussein El-alawi
– Vi är en öppen stad. Stockholm står enat. Det syns här idag, säger Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S), som kliver upp på scenen framför Kulturhuset tillsammans med oppositionsrådet Anna König Jerlmyr (M).
– Skräcken får inte råda, terrorn för inte vinna. Istället ska vi minnas den öppenhet och vänlighet som präglar vår stad, säger Karin Wanngård.
Precis som många av de andra talarna hyllar hon den kärlek som har flödat fram de senaste dygnen. Hjälteinsatserna från polis och sjukvårdspersonal. Förskolepersonalen som stannade kvar hos barnen i fredags kväll, när deras föräldrar inte kunde hämta dem på dagis. Och alla de människor som öppnade sitt hem och sitt hjärta för dem som behövde det under helgen.
De svenska flaggorna vajar på halv stång över Åhlénshuset. När Miriam Bryant spelar sin låt ”Ett sista glas” höjer tiotusentals människor plötsligt händerna i luften och gör segertecknet.
När Miriam Bryant spelar höjer tiotusentals människor plötsligt händerna i luften och gör segertecknet.Bild: Hussein El-alawi
– Om vi kan enas i kärlek och medmänsklighet har ondskan ingen chans. Jag vill visa det för svenskarna och världen, säger Stina Fagerlund, 21 år, som åkt in från Uppsala för att hedra offren för attentatet.
I handen håller hon en ljusröd ros.
– Jag hade tänkt lägga blomman där borta, säger hon och pekar mot trapporna på andra sidan folkhavet.
– Men nu funderar jag på att ge den till en polis istället. Jag vill gärna visa dem min uppskattning, säger hon.
Några trappsteg ner står Petra Nygren från Stockholmsförorten Tyresö.
– Jag känner massor av sorg. Och kärlek. Det är viktigt att visa att vi står enade, tillsammans, säger hon.
– Titta på det här torget. Vi är ute. Vi fortsätter. Vi står enade mot de här krafterna.
Blomsterhavet i trappan ner mot Sergels torg under söndagens förmiddag.Bild: Hussein El-alawi
Några hundra meter bort syns fortfarande spåren. Spåren efter lastbilen som i vansinnesfart plöjde fram och mejade ner oskyddade människor på gågatan. Där dog en 11-årig flicka som aldrig någonsin mer kommer hem från skolan.
En sexårig pojke slungades in ett plexiglasfönster och blödde kraftigt från huvudet medan han vettskrämd ropade efter sin mamma, sin pappa och sin farmor. Tusentals andra flydde i panik från platsen.
Och när tunnelbanan stängde och polisen spärrade av city vandrade hundratusentals stockholmare, besökare och turister ut över stadens broar, mot säkerheten.
Och miljoner svenskar ringde, sms:ade och letade i sociala medier för att försäkra sig om att deras familj och deras vänner var i säkerhet. Och att alla hade någon att träffa och kramas med den kvällen.
Alla som någonsin har besökt Stockholm, eller bott här några år, vet att det är här på Sergels torg som vi stämmer möte med dem vi älskar. För vissa av oss är det också här vid Sergels torg som vi någon gång skiljs åt för alltid.
Klockan 14.53, exakt två dygn efter attentatet, håller vi en tyst minut för offren och deras anhöriga.
Jag har aldrig någonsin sett så många människor på Sergels torg. Och aldrig någonsin har det varit så tyst här.
Stockholms hjärta växer sig starkare.Bild: Hussein El-alawi
En pressfotograf snett bakom mig klickar med kameran, två gånger. Ett litet barn långt nere vid ingången till T-banan säger ”mamma!” Det är allt.
Den sista artisten som kliver upp på scenen är Nano - folkets favorit i Melodifestivalen 2017.
– Vi låter inte terrorismen vinna! Vi backar aldrig! Vi kämpar! ropar han.
När han spelar ”Hold on” lägger många i folkhavet armen om den som står närmast bredvid.
Kärleksmanifestation på Sergels torg, exakt två dygn efter terrorattentatet.Bild: Hussein El-alawi
Carl Fredrik Reuterswärds skulptur ”Non-Violence”, som står mellan Sergels torg och Hötorget i Stockholm, är helt överhöljd av blommor.Bild: Hussein El-alawi
På gatan bort mot Hötorget står Carl Fredrik Reuterswärds berömda skulptur ”Non-Violence”: revolvern med den hopknutna pipan. Nu är den helt överhöljd av blommor.
Stockholmarna Andrea Montano Montes och Jennie Sporre stannar till där på väg från manifestationen för att tända ett ljus. Som så många andra har de gråtit.
Stockholmarna Andrea Montano Montes och Jennie Sporre besökte kärleksmanifestationen i Stockholm. "De kan inte ta vårt Stockholm ifrån oss", säger Jennie Sporre.Bild: Hussein El-alawi
– Man såg flera omkring sig som torkade tårarna. Man var inte ensam om det, säger Jennie Sporre.
– Det blev väldigt känslosamt. Och det var fint att se att politikerna la politiken åt sidan. Och fokuserade på kärlek och att hålla samman, säger Andrea Montano Montes.
– Nu är känslan att vi står enade. Och de kan inte ta vårt Stockholm ifrån oss", säger Jennie Sporre.
Gå till toppen