Wimans blogg

MFF-supportrarnas allmänna flaggdag helt rätt i tiden

De blommande körsbärsträden påminde oss om den värmande vår som är här, samtidigt som en kylig vind tog tag i oss och flaggorna som vajade på halv stång mellan Malmö stadion och Swedbank stadion.

Det är väl precis så det är dessa dagar i våra medvetanden och kroppar.
Inne på stadion samlades MFF-truppen i en ring för en stunds eftertanke när Sverige stannade klockan 12.00. Tystnaden var säkert mer påtaglig där nedanför de tomma läktarna (jag skriver så eftersom truppen var själv där inne, träningen hade stängts vid det laget) än många andra platser.
På tisdagskvällen fylls stadion av liv, sång, ljudkulisser, förhoppningar, ångest och då handlar det bara om något så trivialt som fotboll. Men det är ju allt det triviala som gör livet.
Så här såg det ut på ståplats när det var allmän flaggdag förra hemmapremiären för MFF mot Norrköping.Bild: PETTER ARVIDSON
Passande nog är varje premiär proklamerad som "allmän flaggdag" bland MFF-supportrarna, det vill säga spelarna kommer att mötas av ett flagghav när de kliver in för match strax före 18.30 (observera denna udda avsparkstid).
Det känns relevant och vackert just den här veckan och spelarna kommer att bära svarta sorgband och det blir en tyst minut. Så blir det vid alla allsvenska matcher i den här omgången med tanke på det som skedde i Stockholm förstås.
Det klassiska stadsdelstifot.
Med tanke på att staden Malmö som bekant på nytt haft ett par tuffa månader hade jag gärna sett en repris på det klassiska stadsdelstifot, kompletterat med en banderoll med "Stockholm i vårt hjärta", men tifon ska aldrig återanvändas sägs det.
Det var länge sedan det var gemenskapsträff på stadion, närmare bestämt den 6 november i fjor när MFF avslutade allsvenskan med att 3-0-besegra Hammarby och firade det guld som varit klart i en en dryg vecka.
Det är inte utan man längtar igen. För övrig idrott får ursäkta i vår omedelbara närhet, när stadion har sina bästa dagar är det inget annat som kan mäta sig. Och just i knepiga tider, när både Malmö och Sverige varit satt under tryck på olika sätt, känns den där värmen i hjärteroten på ett alldeles speciellt sätt. Jag ska inte fördjupa mig mera - har beskrivit det många gånger.
Jag hoppas få känna den malmöitiska gemenskapskänslan när MFF spelar hemmapremiär mot Sundsvall. Jag och många fler känner säkert att vi behöver den.
Den är faktiskt på sitt sätt överordnad de sportsliga insatserna.
Läs alla artiklar om: MFF 10 april
Gå till toppen