Ny dom ger inget svar – måste man ta kollegor i hand?

Måndagens dom i Lunds tingsrätt ger inget svar på om det är diskriminering att tvingas handhälsa på sina kollegor. Olyckligt, anser Malmö mot diskriminering, som drivit frågan.

– Vi behöver få veta hur vår lagstiftning ska tolkas. Vi får många frågor om det här från både chefer och de som upplever sig diskriminerade, men ännu vet vi inte hur rättsläget ser ut, säger Johan Ekblad, verksamhetschef på Malmö mot diskriminering.
Läs mer:Man som vägrade skaka hand blev inte diskriminerad
Johan Ekblad, verksamhetschef på Malmö mot diskriminering, vill ha tydliga svar på vad som gäller juridiskt.
Föreningen Malmö mot diskriminering stämde Helsingborgs stad för att en timvikarie på ett HVB-hem inte fick fler vikariat när han vägrat handhälsa på en kvinnlig kollega. I domen framgår att man inte kan visa att mannen behandlats sämre än någon annan i samma situation. Att han inte fick fler vikarietimmar berodde på en rad olika faktorer. Han var inte heller lovad ett visst antal vikarietimmar.
Domen säger att det kunde ha rört sig om indirekt diskriminering om staden hade haft hälsningsrutiner som kunde missgynna personer av en viss religion eller viss etnisk tillhörighet, men att det inte fanns belägg för att sådana regler fanns. På Malmö mot diskriminering hade man önskat tydligare besked.
– Vi har inte tagit ställning i sakfrågan. Vi vill få fram en rättspraxis. Nu ska vi gå genom domen och fundera på om vi ska överklaga. I vår verksamhet arbetar vi med juridisk rådgivning, men det är svårt när det inte finns några tydliga linjer. Det finns två liknande ärenden i arbetsdomstolen. Det är med glädje vi ser att fler driver frågan för att få en rättspraxis, säger Johan Ekblad.
Varför drev ni det här ärendet?
– Det här är en stor och omdebatterad fråga, både lokalt och nationellt. Det finns mycket åsikter, men ingen tydlig lag. Vi vet inte hur lagen ska tolkas, säger han.
På Helsingborgs stad är man nöjd med domen.
– Domstolen slår fast att vi inte överträtt diskrimineringslagstiftningen, vare sig direkt eller indirekt. Nu ska vi läsa och analysera domen. Vi vet inte om Malmö mot diskriminering avser att överklaga, säger stadsjurist Magdalena Kocan.
Domen är otydlig vad som faktiskt gäller, eftersom flera faktorer avgör att Helsingborg frias. Hur ser ni på handskakning inom Helsingborgs stad?
– Tingsrätten bemöter det till viss del. Staden tillämpar ingen regel som direkt eller indirekt kunde missgynna någon. Personen i fråga har inte utsatts för diskriminering. Hur staden i stort ser på handskakning kan jag inte svara på som jurist. Vi ska följa lagstiftningen, säger Magdalena Kocan.
På Helsingborgs stads HR-avdelning granskas också domen.
– Vi analyserar och ser vad domen har för budskap, säger Jörgen Fransson, Helsingborgs stads HR-direktör
Kommer domen påverka hur ni arbetar?
– Vi är en arbetsgivare som arbetar med mängder av frågeställningar. Detta är en av dem. De domar som kommer arbetar vi efter. I en lärande organisation fångar man och lär av vad som sker. Lagstadgar och praktisk tillämpning förändras över tiden, säger han.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Skaka hand
Gå till toppen