Nord & Francke

Smörgåsbord av sex, religion och politik

Sista säsongen av Skam inleds med Trump och sexuell frustration.

I det inledande kollaget flimrar Donald Trumps ansikte förbi, i bråkdelen av en sekund. Sana sitter på bussen och tittar ut, på några killar som håller på och spänner sina magmuskler. På ljudspåret None of dem med Robyn feat Röyksopp: None of these boys can dance/nor a single of them stand a chance/.../None of them get my sex/none of them move my intellect/none of them work for me/none of them make me feel anything.
Hela första klippet präglas av Sanas frustration och utanförskap. När hon spanar på killarna får hon en påminnelse från sin böneapp (och en ful blick från en medpassagerare), när hon kommer fram till kollektivet där Isak håller på att flytta ut med hjälp av Even och killgänget möts hon av Isak och Even som nojsar och uppe i lägenheten sitter resten av tjejerna och äter flyttpizza medan Vilde pratar mycket öppet om sitt sexliv med Magnus.
Då brister det för Sana.
Det är uppenbart att det finns fler röda trådar här och de första sju och en halv minuterna av säsongen är så fullpackade: Vilde är alltså fortfarande ihop med Magnus, Noora verkar leva i förnekelse vad gäller förhållandet med William, sprickan mellan Sana och Jamilla (som är tillsammans med Sanas storebror) kvarstår.
Den dominerande känslan är såhär: serieskaparen Julie Andem kommer inte att göra det lätt för oss denna sista säsong. Och det är helt perfekt.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen