Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

5 anledningar till Babblarnas framgång

Babblarna-musikalen sålde slut direkt i Malmö och Lund. Vad är det som gör Babblarna så populära? Dygnet Runt förklarar fenomenet i fem punkter.

På måndagen var nyheten om att ”Babblarna”-musikalen ska sättas upp i Malmö och Lund en av de tre mest lästa nyheterna på Sydsvenskan.se. Över 800 personer kommenterade nyheten på Facebook. Men många som inte är småbarnsföräldrar ställde sig frågan vad Babblarna egentligen är. Dygnet Runt guidar här snabbt till fem saker man bör veta om Babblarna för att ha en uppfattning.
1. Babblarna är byggda på språkpedagogik. Den pedagogiska Karlstadmodellen av professor Iréne Johansson lade grunden för Babblarna. När Babblarnas skapare Anneli Tisells son föddes med Downs syndrom försökte hon hitta hjälp med språkinlärningen och fastnade för Karlstadmodellen. Men hon ville hitta på ett sätt att göra pedagogiken mer lättillgänglig för barn och skapade med välsignelse från Iréne Johansson figurerna i ”Babblarna”. Idag används ”Babblarna” i många förskolor.
2. Babblarna-figurerna föddes redan på 1980-talet. Redan i Karlstadmodellen fanns figurerna Babba, Bibbi, Bobbo, Diddi, Dadda och Doddo, men Anneli Tisell gav dem ny form och färg. Vem som är vem? Babba är brun, Bobbo är röd, Bibbi är gul, Doddo är blå, Diddi är rosa och Dadda är grön.
3. Babblarna gör succé på Youtube. Ett av Babblarnas youtube-klipp är ett av de mest tittade klippen någonsin i Sverige. Klippet består av sex Babblarna-låtar i rad och har setts över 40 miljoner gånger. En av låtarna, ”Första låten”, har över 18 miljoner visningar.
4. Babblarna-imperiet växer. Anneli Tisells företag Hatten Education AB omsatte 2015 runt 10 miljoner kronor och gjorde en vinst på 829 000 kronor, enligt Mediepodden. Men det är inte pengar hon tjänat in på Youtube, utan på försäljning av böcker, mjukisdjur och annat.
5. Babblarna-musikalen hade premiär i höstas. I oktober 2016 hade den första scenföreställningen av ”Babblarna – första musikalen” premiär i Stockholm. Men framför allt turnerade de runt i Sverige och besökte i oktober Malmö Live för två utsålda föreställningar. Senare under 2016 besöktes även skånska orter som Åstorp, Perstorp och Höganäs. I maj återvänder de alltså till Nöjesteatern i Malmö, Lunds stadsteater, Kulturhuset Björnen i Åstorp och Tivolihuset i Höganäs, men alla föreställningarna är i praktiken utsålda. Det finns enbart någon enstaka plats kvar till varje föreställning.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen