MFF

Max Wiman: Dags för riktigt bra prestation av MFF – inte bara ett resultat

Med en blogg om det vågade spelet att - som allting pekar mot - peta Magnus Wolff Eikrem i dagens match för MFF mot Sundsvall, lyckades jag sätta fart på en rejäl debatt på sociala medier.
Så jag trampar väl vidare med elefantfötterna utan hänsyn till eventuellt träffade ömma tår. Går på ren känsla - sagt som gardering mot eventuella felsteg.
Läs mer:”Att peta Eikrem är ett smått obegripligt och högt spel av Pehrsson”
Först och främst - vi vet väldigt lite om fotbollssäsongen 2017, då allsvenskan knappt börjat andas, men vi vill alla spekulera och då får det ta avstamp i det vi vet, vi sett, vi anat.
Så låt mig helt generellt - utan syfte på någon - skriva på tränarspråk.
Jag vill se Malmö FF göra en riktigt bra prestation mot Sundsvall. Faktum är att just här och nu känns prestationen viktigare än resultatet. Fast å andra sidan kommer ju oftast resultatet med prestationen.
MFF behöver visa kvalitet rakt igenom som en helhet, inte bara glimtvisa prestationer. Förutsättningarna finns med nästan alla friska, den magiska stämningen från välfyllda fullsatta läktare i ryggen och mot ett habilt lag på nedre halvan av allsvenskan. Malmö FF har utan tvivel en fantastisk spelartrupp, nästan alla mesta mästarna är kvar.
Det kan bli en (mål)fest där laget får ut all den kapacitet som spelarna egentligen borgar för, som gör att ni och jag glömmer allt som står här, men...
En halvknackig insats men tre poäng tack vare en inforcerad hörnretur i 80:e minuten ger inte svar på frågor.
Magnus Pehrsson har pedagogiskt och förtroendeingivande förklarat ett spelsätt med nya ingredienser och det har MFF tränat på i mer än tre månader nu. Bara sen senaste matchen har man haft en vecka på sig.
Vi har sett längre och kortare glimtar av det, men vi har inte sett det ihållande ljuset.
Att inga tävlingsmatcher ingått i försäsongen, komplicerar naturligtvis bedömningen, så låt oss påpeka från just den - premiären mot Göteborg - att MFF där hade fyra avslut. Tre från Pawel Cibicki och ett från Behrang Safari.
Antalet målchanser har varit betydligt bättre i några träningsmatcher, men så här långt har MFF 9-9 i målskillnad på nio spelade matcher.
Markus Rosenberg står på noll producerade mål, men så har också MFF vistats ovanligt lite i straffområdet.
2016 låg MFF ofta på runt femton avslut i de allsvenska matcherna.
Cementerade startelvor kan få ett lag att köra fast, men att hitta formen och en viss stabilitet är bra även för toppidrottare.
Därav mina tvivel till hela Öresund stormar - ja, jag vet att jag överdriver - i laguppställningen nu.
Magnus Wolff Eikrem började spelas centralt i vintras, återgick till sin kantposition och verkar nu halka ut på bänken. Tobias Sana, som haft en trupposition ungefär som i fjor blev startspelare mot Göteborg och tycks nu vara femteval på kanten. Yoshimar Yotún testades som yttermitt och sen satt kvar på bänken med tom blick i ett par matcher, men sen dök upp som defensiv innermitt som i landslaget och som tycks nu spela på kant från start.
Ingen av oss kan säga att det är fel så här tidigt, men man måste få tvivla. Jag blir väldigt gärna överbevisad om motsatsen från 18.30 och framåt i kväll.
Gå till toppen