Staffanstorp

Läsartext: Det finns alltid någon annan än den enskilde som bär ansvaret

Lärare får såklart inte bruka våld mot elever. Men eleverna borde tänka mer på vilken roll deras eget beteende spelar, menar insändarskribenten.Bild: Claudio Bresciani / TT
Den som liksom jag är född på 1930-talet ser med oro på hur Sverige förändras till ett land där det mesta av det som förr höll medborgarna samman krackelerar och hur allt mindre fungerar som det en gång gjorde. Ett slags laglöshet breder ut sig i fosterlandet och gamla erkända regler för hur man bör uppföra sig gäller inte längre.
Läs mer:Lärare avstängd – misstänks ha slagit tioårig elev
Och jag talar inte om migration och annat sådant utan om den nu utbredda inställningen som understötts av politikerna att medborgarna får och skall ifrågasätta allt och alla - utom möjligen politikerna själva - och att det alltid finns någon annan än den enskilde som har ansvaret för allt han eller hon råkar ut för.
"Ett land skall styras med lag och ordning" sa man en gång. I Sverige finns numera alldeles för mycket lag – men ordning saknas nästan helt.
Och Sydsvenskan ger ett nytt exempel 4 april på hur detta bedrövliga tillstånd efter hand uppstått. En lärare i Staffanstorp är avstängd, misstänkt för att ha slagit en elev. Och missförstå mig inte nu – det får läraren helt enkelt inte göra, punkt och slut!
Men samtidigt verkar det som om eleven själv provocerat fram beteendet hos läraren. Och skillnaden mot nu och förr är att nu tar elevens föräldrar oreserverat ställning för eleven. Hade jag gjort detta, som tioåring på 1940-talet, hade mina föräldrar hutat åt mig och i princip sagt åt mig att skylla mig själv som startat det hela!
En tidigare liknande incident gällde en annan lärare i Staffanstorp, som väl låste ett skåp tillfälligt, när en elev flera gånger krupit in i det och vägrat komma ut på en lärares uppmaning.
Jag försvarar i och för sig inte lärarnas agerande. Men nog är det här exempel på hur medborgarna numera växer upp med att redan i skolåldern få lära sig att man ostraffat kan bete sig hur som helst. Och har man i unga år lärt sig detta betyder det naturligtvis att man fortsätter uppföra sig så.
Och jag vill gärna tro att det är därför så mycket i vår vardag fungerar sämre än det en gång gjorde. Tror man alltid att "någon annan" har ansvaret så går det som det gjort i Sverige under 2000-talet.

Lars-Olof Svedberg

Staffanstorp
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen