Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Henrik Bredberg: En högskola som blåser upp ditt ego.

Malmö högskola, Niagarahuset, där stora drömmar dröms. Något för någon?Bild: Emil Langvad/TT
På tisdag, den 18 april, är det sista chansen att söka till universitet och högskolor i höst och följdriktigt annonserar Malmö högskola här och där om sin existens:
”Bli inte något. Bli någon.”
Tror jag fattar budskapet.
Det är förhoppningsvis inte så illa att de utbildningar högskolan ger inte leder till ett yrke, inte leder till att studenten blir något, och att skolan därför tvingas locka med drömmen om att bli någon. Nej, tanken är nog en annan:
Att läsa vid Malmö högskola, snart ett universitet, ger dig mer än en utbildning. Du växer som människa.
Ändå lämnar den där sloganen mig ingen ro, den ger olust och kryp i kroppen.
”Bli inte något. Bli någon.”
Som om det inte duger att läsa till ett yrke, att göra sin plikt och kräva sin rätt. Att vara något är tydligen för småttigt numera, alla ska tänka stort, större, störst.
Som om alla måste sträva mot det extraordinära. Bli mångmiljonär på aktier, skriva generationsromanen, bli proffs i Manchester United, vinna Idol i tv eller åtminstone visa kroppsdelar i Paradise Hotel.
Tanken skenar:
Om inga vägar genast öppnas mot rikedom, kändisskap och historieböcker får man väl ta en genväg. För aldrig att jag slavar på ett trist kontor eller i en undanskymd verkstad. Hellre då några snabba vändor till Amsterdam eller ett värdetransportjobb. Snabba cash! Och du ska visa mig respekt!
Hjalmar Söderbergs ofta citerade ord anmäler sig:
”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad…Själen ryser för tomrummet…”
Nej, jag påstår inte att den som läser vid Malmö högskola lika gärna kan bli rånare eller terrorist. Detta är inte heller ett försök att formulera en ny Jantelag, något som ska få folk att veta sin plats, eller beröva någon en dröm.
Det är bara så sorgligt om drömmen inte kan få vara ett vanligt, hederligt jobb. Om det inte skulle räcka med att utbilda sig, att bli en välbehövd kugge i ett samhällsmaskineri, att göra sitt uppdrag och göra det bra.
Som en gamla tiders ämbetsman.
Det var befriande att se och höra Anders Thornberg, chef för Säkerhetspolisen, i Agenda special i SVT i söndags. När han fick frågan om det behövs skärpta lagar för att Säpo ska bli mer effektivt, svarade han lugnt:
”Det är inte min uppgift som chef för säkerhetstjänsten att recensera några lagar, utan vi följer de spelregler som finns.”
För att inskärpa sin poäng lade Thornberg till att han visst diskuterar med sina uppdragsgivare men att vi har ”ett system i Sverige, att riksdagen beslutar lagarna”.
Så talar en generaldirektör som inte agerar politisk aktivist utan respekterar sin roll i det demokratiska systemet. Nöjer sig med den.
Att jobba som sjuksköterska, svetsare, spelutvecklare, ingenjör, lärare – ja, till och med journalist – är inte alls dumt, det är också viktiga arbeten.
Alla måste inte hamna i Guinness rekordbok.
Och Malmö högskola, från nästa årsskifte Malmö universitet, måste inte bygga människors identiteter eller konstlat blåsa upp ungdomars egon. Det räcker alldeles utmärkt att erbjuda en god utbildning.
henrik.bredberg@hdsydsvenskan.se
Gå till toppen