Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Författare kräver att Lund agerar i fristadsfrågan

Sluta förhala fristadsfrågan. Det kräver 29 författare och översättare i ett brev till Lunds kommun.

Thomas Grundberg är initiativtagare till brevet.Bild: Privat
Som Sydsvenskan tidigare berättat har Lunds kommun fortfarande inte tagit emot en fristadsförfattare, trots att beslutet fattades redan 2015 och kultur- och fritidsnämnden fått en halv miljon kronor per år för åren 2016-2018 för att finansiera mottagandet.
Kultur- och fritidsnämnden har försökt slippa ansvaret, eftersom nämnden inte anser sig ha kompetens att hantera alla aspekter av ett fristadsprogram.
Men kommunstyrelsen vägrade och skickade i förra veckan tillbaka ärendet till kultur- och fritidsnämnden.
Nu reagerar flera författare och översättare i Skåne. Vid Skånes författarsällskaps årsmöte i fredags undertecknade 29 medlemmar ett brev till Lunds kommun där de vädjar till Lund att snarast verkställa beslutet.
"Att ta emot fristadsförfattare är en viktig symbolisk, moralisk och humanitär gärning som gagnar yttrandefriheten, och en kulturstad som Lund borde vara föregångare på detta område. Låt inte byråkratiska teknikaliteter bidra till att genomförandet förhalas!", skriver de.
– Det är dags att kommunen gör någonting, för jag tycker själv att det är något som de har hållit på att förhala på grund av petitesser, säger Thomas Grundberg, ordförande i Skånes författarsällskap, Lundabo och initiativtagare till brevet.
Läs också Fristadsförfattare förhalas fortfarande
Läs också Det är för dåligt, Lund!
Läs också Fristadsförfattarfrågan skickas tillbaka till kultur- och fritidsnämnden
Gå till toppen