Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: ”Om Uzbekistan inte reformeras skapas än större förutsättningar för rekrytering till radikala islamistiska grupper.”

Uzbekistan har drabbats av bombexplosioner och andra dåd som regimen stämplat som terrorbrott av jihadister. Vissa hävdar att regimen utnyttjar hotet från terrorism för att rättfärdiga brutala angrepp på oppositionella. Hur många uzbeker som rekryterats till IS är ovisst. Det skriver Märta-Lisa Magnusson, universitetslektor i Kaukasusstudier vid Malmö högskola.

Uzbekistans president Sjavkat Mirzijajev skålar med Rysslands president Vladimir Putin. Uzbekistan är en av de mest förtryckande staterna i forna Sovjetunionen, skriver Märta-Lisa Magnusson.Bild: Alexei Nikolsky
En 39-årig uzbekisk medborgare har begärts häktad efter den blodiga lastbilsattacken i Stockholm i fredags. Mannen misstänks för terroristbrott.
Om Uzbekistans auktoritära och förtryckande politiska system inte reformeras kommer Uzbekistan framöver att skapa än större förutsättningar för rekrytering till radikala islamistiska grupper.
Uzbekistan är en av de mest förtryckande staterna i forna Sovjetunionen. Landet, som till ytan är lika stort som Sverige och har cirka 30 miljoner invånare, rankas som ”not free” av Freedom House, en tankesmedja i USA som varje år mäter hur enskilda individer kan utöva politiska och medborgerliga rättigheter.
Efter självständigheten 1991 styrdes Uzbekistan, ett turkiskspråkigt och övervägande sunnimuslimskt land, med hård hand i 25 år av Islam Karimov, som dog i september i fjol.
Innan Islam Karimov blev president var han ledare av landets Moskvastyrda kommunistparti. Han fortsatte i många avseenden den auktoritära traditionen från Sovjettiden med statlig kontroll av landets politiska, kulturella, religiösa och mediala liv.
Val till parlamentet och presidentposten fortsatte att vara manipulerade, kritiska journalister och medlemmar av oregistrerade religiösa organisationer förföljdes, lagar och bestämmelser i författningen åsidosattes.
Den nya presidenten, Sjavkat Mirzijajev, som valdes i december 2016, har inte genomfört några verkliga reformer. Som premiärminister från 2003 till Karimovs död 2016 har Mirziyoev delvis ansvar för den auktoritära och förtryckande politiken och människors förväntningar på radikala reformer bör ses i detta ljus.
Sjavkat Mirzijajev har inte bara ärvt ett förtryckande politiskt system. Det är också starkt genomsyrat av korruption. Enligt Transparence International Corruption Perception Index, låg Uzbekistan på plats 153 av 168 undersökta länder 2015. Sedan ett par år tillbaka sitter den förre presidenten Karimovs dotter Gulnara i husarrest, anklagad för korruption och förbindelser med organiserad kriminalitet.
Gulnara Karimova fick stor uppmärksamhet i Sverige efter att Uppdrag granskning rapporterat om nära förbindelser mellan Telia och kretsen kring henne.
En tradition som fördes vidare från Sovjettiden av Karimov och som med sannolikhet lever vidare också under den nya presidenten är hårda tag mot radikala muslimska grupperingar.
Uzbekistan har drabbats av bombexplosioner och andra dåd som regimen stämplat som terrorbrott av jihadister. Vissa hävdar att regimen utnyttjar hotet från terrorism för att rättfärdiga brutala angrepp på oppositionella. Hur många uzbeker som rekryterats till IS är ovisst.
Experter hävdar att en del medlemmar i IMU, The Islamic Movement of Uzbekistan, strider i norra Afghanistan, men på vems sida är oklart.

Märta-Lisa Magnusson

Märta-Lisa Magnusson är universitetslektor i Kaukasusstudier vid Malmö högskola.
Gå till toppen