Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Om Uzbekistan inte reformeras skapas än större förutsättningar för rekrytering till radikala islamistiska grupper.”

Uzbekistan har drabbats av bombexplosioner och andra dåd som regimen stämplat som terrorbrott av jihadister. Vissa hävdar att regimen utnyttjar hotet från terrorism för att rättfärdiga brutala angrepp på oppositionella. Hur många uzbeker som rekryterats till IS är ovisst. Det skriver Märta-Lisa Magnusson, universitetslektor i Kaukasusstudier vid Malmö högskola.

Uzbekistans president Sjavkat Mirzijajev skålar med Rysslands president Vladimir Putin. Uzbekistan är en av de mest förtryckande staterna i forna Sovjetunionen, skriver Märta-Lisa Magnusson.Bild: Alexei Nikolsky
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
En 39-årig uzbekisk medborgare har begärts häktad efter den blodiga lastbilsattacken i Stockholm i fredags. Mannen misstänks för terroristbrott.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen