Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö får polishögskola – regeringen lovar 10 000 fler polisanställda

Malmö kommer att få en polishögskola. Och Sverige 10 000 fler polisanställda.
Det framgår av regeringens nya plan för att stärka svensk polis.
– Den här satsningen är viktig för att skapa trygghet i Malmö, säger kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Bild: Mikael Fritzon / TT
Fyra dagar efter terrorattacken i Stockholm presenterar Anders Ygeman och finansminister Magdalena Andersson en plan för att stärka den svenska polisen.
Sverige har i dag 20 000 poliser och ytterligare runt 9 000 civilanställda.
Efter ett år av poliskris hugger regeringen nu till rejält och lovar 10 000 fler polisanställda fram till är 2024, det högsta budet hittills av alla partier.
– De flesta av dem ska vara riktiga poliser, men en del civilanställda blir det också, säger Anders Ygeman.
För att kunna utbilda fler poliser ska två nya polisskolor startas utöver de tre som finns i Växjö, Stockholm och Umeå.
En av dem kommer att hamna i Malmö.
Visserligen är det Polismyndigheten som avgör var de nya skolorna ska placeras, förklarar Ygeman. Men både rikspolischef Dan Eliasson och inrikesministern själv har tidigare sagt att Malmö behöver en polishögskola.
– Malmö är en mycket rimlig placering för den södra. Den västra kan bli Göteborg eller Borås, säger Ygeman.
Kommunledningen i Malmö har länge lobbat för att få en polisutbildning till staden.
– Det här beskedet är ytterst välkommet, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Både hon och Dan Eliasson vill gärna ha lokalt förankrade poliser. Under det senaste årets mordvåg i Malmö – 16 mord sen början av 2016 – har poliser från andra delar av landet kommenderats till Skåne.
Bristande lokalkännedom har gjort dem mindre effektiva – både som utredare och när det gäller att hålla ordning och ingripa mot brott.
Men historiskt har det varit svårt att locka Malmöbor att söka in på polishögskolan.
– Det är inte så många Malmöbor som söker till polishögskolan i dag. Men Malmö högskola har visat med sin etablering i stan att man lyckats rekrytera grupper som tidigare inte sökte sig till högskolan, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Flera polischefer har sagt att Rosengård vore en lämplig placering. Polisens Nationalla operativa avdelning (NOA) har pekat ut Herrgården som ett av Sveriges 14 mest brottsutsatta områden. Många unga som växer upp ser polisen som fiender. Det skulle kunna ändras med en polishögskola i området
– Jag ser gärna skolan i Rosengård. Det är viktigt att se till att vi har offentliga verksamheter i alla delar av staden. Men det viktigaste är att den kommer till Malmö, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh
Ett problem under den poliskris som råder i Sverige är att de tre befintliga polishögskolorna inte kunnat fylla sina platser med kvalificerade sökande. Av 800 platser står över hundra tomma.
Eftersom det utbredda missnöjet gjort att många poliser slutar har det totala antalet poliser i tjänst inte ökat, trots att det i dag finns fler platser på polisskolorna än för ett par år sen.
För att fylla de två nya polishögskolorna ger regeringen Polismyndigheten i uppdrag att ta fram en strategi för att göra polisyrket mer attraktivt.
Enligt Anders Ygeman ska jobbet renodlas så att poliser kan fokusera på att utreda brott och hålla ordning. Bättre arbetsvillkor. Straffen för attacker mot blåljuspersonal ska höjas. Dessutom kan den svenska poliskåren räkna med höjda löner, även om regeringen inte tänker lägga sig i löneförhandlingar.
– Regeringen ska inte sätta löner. Men det är klart att i bättre arbetsvillkor ligger också löner, säger Ygeman.
I vårbudgeten nästa vecka avsätter regeringen 700 miljoner kronor extra åt polisen för i år, utöver de 2 miljarder man aviserat på fyra år.
Men den storsatsning på 10 000 nya polisanställda till 2024 som Ygeman och Magdalena Andersson presenterar här på S-kongressen i Göteborg kommer att kräva rejäla budgettillskott de närmaste åren.
Anders Ygeman betonar dock att regeringen inte enbart vill bekämpa brottsligheten med fler poliser, utan också med förebyggande åtgärder som bättre utbildning och fler jobb.
– Vi kan inte bekämpa sociala problem med batong, säger Ygeman.
Gå till toppen