Huvudledare

Ledare: Rätt satsat på polisen. Inte minst i Malmö.

Andersson och Ygeman på tisdagen.Bild: Adam Ihse/TT
Sverige ska få fler poliser och Malmö ska få en polishögskola, anser Socialdemokraternas partistyrelse. Snart lär det också bli regeringspolitik.
De båda goda förslagen kom när inrikesminister Anders Ygeman (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) på tisdagen presenterade en plan för att stärka polisen. Siktet ställs på att öka antalet polisanställda med 10000 personer inom sju år.
"De flesta av dem ska vara riktiga poliser, men en del civilanställda blir det också", förklarade Ygeman. Han sade samtidigt att Malmö är en mycket rimlig plats för en av två nya polishögskolor.
Det har lokala aktörer påpekat i åratal. Nu skapas nya möjligheter för Malmöpolisen att stärka såväl förtroende som lokal förankring. Som kommunledningen påpekar i ett pressmeddelande har de befintliga polisutbildningarna i Växjö, Stockholm och Umeå haft svårt att locka till sig Malmöbor.
Rekryteringen till polishögskolorna är överhuvudtaget ett problem. Tre terminer i rad har utbildningsplatser stått tomma, för närvarande handlar det om 140 av 800.
Därtill har Polismyndigheten tilltagande svårigheter att behålla sina anställda. Att besluta om ett högre antal poliser räcker således inte – fler måste också vilja söka sig till och stanna kvar i yrket. Nya utbildningsorter kan vara en del av lösningen, men som Ygeman själv påpekar krävs sannolikt även bättre arbetsvillkor.
Likväl vill S inte göra någon insats för högre polislöner av liknande slag som tidigare gjorts för lärarlöner. Arbetsmarknadens parter får sköta lönesättningen, menade Ygeman och Andersson. Inte heller talade de om några nya pengar utöver de tillskott som tidigare aviserats. Frågan är då om de nya målen är möjliga att nå.
I vilket fall lär det inte bli svårt att få stöd för förslagen i riksdagen eller säkra de extra anslag som satsningarna kräver på sikt. Allianspartierna har bjudit över varandra om hur många fler poliser som behövs i Sverige. Det har regeringen kritiserat vid flera tillfällen. Men striden över blockgränsen borde rimligtvis vara över när S nu lägger förslag i paritet med tidigare högsta bud.
"Det är inte en dag för tidigt", sade Moderatledaren Anna Kinberg Batra i en kommentar till Socialdemokraternas utspel.
KD-ledaren Ebba Busch Thor muttrade visserligen om att S-förslaget kan ge för många civilanställda och för få poliser. Men hon lär knappast rösta nej till det i riksdagen. Och civilanställda kan bli särskilt viktiga framöver. När rekryteringssituationen till polisyrket ser ut som den gör kan poliser gott få ägna sig helt åt polisiära uppgifter. Administration av övrigt slag bör hellre skötas av andra.
Låt vara att alla detaljer ännu inte är på plats – det är likväl en varmt välkommen samsyn som börjar skönjas bland riksdagspartierna. Den borgar för en framtid där lagens långa arm kan räcka lite längre.
Läs alla artiklar om: S-kongressen 2017
Gå till toppen