Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Stenar kastades genom fönster på Muslimska församlingen i Malmö: ”Vi är rädda och många vågar inte komma hit”

Flera stora fönster på Muslimska församlingens lokaler i Malmö krossades någon gång under måndagskvällen eller natten till tisdag. ”Vi ser det som ett hatbrott”, säger Harun Elagöz vice ordförande i församlingen.

Bild: Läsarbild.
Under natten till tisdagen utsattes Muslimska församlingen på Sallerupsvägen för skadegörelse. Tre stora fönsterrutor till lokalen hade krossats och minst en sten hade kastats in, enligt församlingens medlemmar.
– Vi är rädda och många vågar inte komma hit. Vi är 1 800 medlemmar i församlingen och det är många som är berörda av det här hatet mot oss, säger Harun Elagöz.
Enligt Harun Elagöz har församlingen på sistone utsatts för hot och hat, främst på sociala medier. Församlingen har kopplats samman med Tayyip Erdogans politik i Turkiet. Många av medlemmarna har redan valt att lämna församlingen antingen av politiska skäl eller för att de känt sig hotade.
– Vi känner oss utpekade. Vi är en helt opartisk församling och påverkar inte andra. Var och en får tycka vad de vill som kommer hit, säger Harun Elagöz.
Polisen fick in en anmälan om skadegörelse vid 14.43 på tisdagen och man misstänker att skadegörelsen har skett någon gång mellan 21.30 på måndagskvällen och 12.30 på tisdagen.
– Någon har haft sönder fönsterrutor, eventuellt har man använt sig av någon sten eller gatsten, säger Åsa Emanuelsson på polisens ledningscentral.
Händelsen rubriceras inledningsvis som skadegörelse, men det kan enligt polisen komma att ändras till hatbrott eller någon annan rubricering om det kommer fram fler uppgifter i utredningen.
16 april är det val i Turkiet om en ändrad reform i grundlagen som skulle innebära att president Tayyip Erdogan får mer makt. De som är kritiska mot den ändrade reformen befarar att Turkiet går mer mot en diktatur och ett enmansvälde, medan de som är positiva till förändringen talar om stabilitet och säkerhet.
Harun Elagöz som är vice ordförande i församlingen känner uppgivenhet och rädsla efter skadegörelsen mot församlingen. Han ställer sig själv frågan om vart världen är på väg.
–Vad är nästa steg? Kommer en attack ske mitt under vår fredagsbön här?
– Jag bor här och bryr mig om vad som händer här i Sverige, jag har slutat prata annan politik, säger han.
Gå till toppen