MFF

Ofere i Malmö – siktar mot Europa: ”Jag har en klausul i kontraktet”

Han kom från Nigeria till Malmö och MFF som tonåring, fann kärleken och fick en egen sång av supportrarna. Nu återvänder Edward Ofere till familjen i Malmö efter sitt senaste skotska äventyr för att skjuta FC Rosengård till Superettan. – Det är min förhoppning, säger Ofere.

MFF-bekantingen är tillbaka i Malmöfotbollen, men målet är att på nytt få spela proffsfotboll i Europa. ”Jag är inte klar med mitt spel ute i Europa. Det har jag gjort klart för klubben”, säger han.Bild: Patrick Persson
Men han tillägger också:
– Jag är inte klar med mitt spel ute i Europa. Det har jag gjort klart för klubben. Jag har en klausul i kontraktet som säger att jag är fri att gå om erbjudandet är det rätta.
Plötsligt i slutet av februari tillkännagav Rosengård att man hade gjort klart med Ofere som nyförvärv.
Att han dök upp i Malmö var kanske inte så konstigt, eftersom han har familjen här, sambo Sofia Andersson och barnen Olivia och Alexander.
Familjen stannade kvar när Ofere tackade för sig i Trelleborg 2013.
– Det var för att jag ville tillbaka till mina barn som jag tog den här möjligheten. Det fungerade inte i Dundee. Vi gjorde en överenskommelse så att jag blev free agent, säger Ofere.
”Vi är väldigt nöjda. Det är helt klart en av de största värvningarna på herrsidan någonsin i FC Rosengård. Med Edward får vi en oerhört målfarlig anfallare, dessutom med mycket rutin. Vi får en bättre spets framåt med två riktigt vassa anfallare, där Ofere och Mohamed Ramadan kommer att komplettera varandra väldigt bra.”
Amir Poursamad, sportchef i FC Rosengård
Han vill inte avslöja några detaljer kring kontraktet. Division I södra är kanske inte rätt nivå för en spelare som vann den skotska cupen för Inverness för två år sedan.
Det har varit mycket upp och ner i Skottland och plötsligt dök kontakten upp för Rosengård och tränaren Anders Grimberg.
– Det är en dansk agent jag känner som hörde av sig. Vi fick ett erbjudande, take it or leave it. Vi tog det, säger Grimberg.
Så nu har Edward Ofere dragit på sig Rosengårds tröja nummer 15 och det har blivit en hel del mål under träningsmatcherna.
Det blev 24 stycken på 84 matcher under hans MFF-tid som tog slut 2010.
Sedan började en brokig fotbollsresa till italienska Lecce, efter det TFF, sedan danska Vestsjaelland, norska Sogndal, över till Skottland och Inverness, en avstickare till turkiska Boluspor och tillbaka till skotska Dundee United.
”När alla talar om Edward Ofere så skulle jag vilja lyfta fram Valentino Lai. Han kommer att vara väldigt betydelsefull på mittfältet med sitt lugn och sin fältherreblick. Han har en imponerande inställning även om han hunnit bli 33 år, ger alltid hundra procent. Betyder mycket för laget.”
Anders Grimberg, tränare i FC Rosengård
En annorlunda tillvaro för en ung pojke som började få lite uppmärksamhet kring sig hemma i Nigeria i Enugu Rangers i slutet av 1990-talet.
Men Malmö är numera mest hemma för Edward Ofere som hunnit bli 31 år.
– Det är stor skillnad på staden jämfört med när jag kom hit första gången. Atmosfären i Malmö är annorlunda och framför allt den marina sidan av staden har växt. MFF har även vuxit som klubb, men jag tycker fotbollen är ungefär densamma.
Nu har han en helt annan utmaning i Malmö än när han bekantade sig med Stadionområdet 2005, fick tröja nummer 18 och blev MFF:s främste målskytt under några säsonger.
Det blir mer undanskymt på Rosengårds idrottsplats.
– Jo, så är det. Men jag ser verkligen fram mot seriespelet. Vi har en härlig coach i Anders Grimberg som verkligen kan få ut det bästa av spelarna. Vi kommer att få ihop ett slagkraftigt lag. Sedan är det upp till mig själv att visa att jag duger också, säger Ofere.
Edward Ofere

Fem år i MFF, tre landskamper för Nigeria

Ålder: 31

Bor: Lägenhet i Malmö

Familj: Sambo Sofia Andersson, barnen Olivia, 4,5 år, Alexander 2,5 år.

Yrke: Fotbollsspelare

Klubbar: Enugu Rangers, Malmö FF (2005-2010), Lecce, Trelleborgs FF (2013) Vestsjælland, Sogndal, Inverness, Boluspor, Dundee United, FC Rosengård.

Meriter: Tre landskamper för Nigeria 2009, skotsk cupmästare med Inverness 2015.

Aktuell: Tillbaka i Malmö för att skjuta FC Rosengård till Superettan.

Fakta

FC Rosengård

Förra säsongen:

Tvåa i division 2 södra Götaland efter Karlskrona. Kvalade upp i gruppspel, förlust mot Halmia och seger mot Uddevalla och därefter två segrar i dubbelmötet mot FC Trollhättan.

Förluster

Eddie Tran, Kvarnby, Noor Zadran, IFK Malmö, Alaan Asad, Prespa Birlik, Simon Ståhl, Olympic, Emanuel Okine, Prespa Birlik/Mjällby, Peter Nilsson, Prespa Birlik, Filip Wikström, Hässleholms IF

Nyförvärv

Marcus Hortén, Höllviken, Edward Ofere, Dundee United, Astrit Slejmani, Kristianstad, Linus Fridolf, TFF, Philip Cascalheira TFF, Dawda Ngum, Höllviken, Tony Tindberg Kvarnby, Albert Ansah Owusu, Ghana, Engin Redzep, Eichgraben (Österrike), Isak Redzic Malmö FF.

”Målsättning är etablera oss i division 1 och komma topp sex. Klubben har fått behålla stommen från 2016. Det är en styrka.” Nye tränaren Anders Grimberg.

Läs alla artiklar om: Division 1 södra
Gå till toppen