Ölbloggen

Håkan Engström: En husman från Svedala

Chad Beer utvidgar paletten

Chad Paton bland husgeråden. Bild från bryggeriets hemsida.
Chad Paton är mannen bakom Chad Beer, som efter en period som fantombryggare nu har ett stationärt bryggeri i Svedala. Chad är känd för öl som Sun Giant och premiärbrygden 15 Minutes of Flame, en humlearomatisk ipa med sansad alkoholstyrka (5,5%) som kan vara sensationell när den serveras från fat.
På fat på krogen Peas & Honey i Malmö finns just nu (eller åtminstone i förrgår) en helt ny och mycket lyckad brygd som kallas Husman Ale. Tydligen var den tänkt som en ipa också den, men den etiketten hade varit missvisande i en värld där ipa oftast signalerar dunderhumlade och inte sällan endimensionella öl.
Husman är inte ens "pale", det är kopparfärgad brygd med relativt stort fokus på malten. Detta är ett öl som ska funka till svensk humsmanskost. Jag kände mycket av den engelska ale-traditionens nötighet och lite grann av karamell. Detta i kombination med den påtagliga, fast fint inbäddade beskan påminde mig om en riktigt lyckad och lite tuffare altbier. Men visst, de brittiska färgerna är tydligast. Det är gott så. Starkt? Sådär: 5,8%. Inte mer än en ordinär påsköl, men väldigt mycket mer smak och elegans för pengarna.
Gå till toppen