Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Limhamns båtägare om de giftiga båtfärgerna: ”En väckarklocka”

Nu har båtägarna i Limhamns småbåtshamn fått facit om spridningen av det giftiga ämnet TBT. En tiondel av båtarna bär spår av giftet. Nästa steg blir att sanera dem.

Mätning av bottenfärg i Limhamns småbåtshamnBild: Patrik Renmark
Sydsvenskan har tidigare skrivit om spridningen av det farliga ämnet TBT i Limhamns småbåtshamn. På måndagen hölls ett möte med 75 båtägare där Britta Eklund, ekotoxikolog vid Stockholms universitet, gick igenom sina mätresultat.
– Många båtägare har köpt båten begagnad och har ingen aning om historien bakom. Särskilt för dem kan det vara bra att få reda på det här, säger Britta Eklund.
Läs också Hormonstörande gift hittades i båtfärger i Limhamns småbåtshamn
Giftet förekommer i mellan 10 och 15 procent av båtbottnarna, berättar hon. Siffrorna överensstämmer med hur det ser ut i resten av landet.
Nu har småbåtshamnen köpt in en mekanisk tvätt för att båtägarna ska slippa måla sina båtbottnar. Det är viktigt att underhålla bottnarna, då alger och andra organismer annars kan fästa.
– Det var ett bra möte där vi fick bra information. Hur vi går vidare och gör något åt saken är en annan diskussion, säger Peder Edman, hamnkapten i Limhamns småbåtshamn.
– Det här är en väckarklocka. Det är dags att ta nya tag och göra något annat än det vi gjort hittills.
Det finns olika sätt att sanera båtarna från giftet.
– Det vanligaste är att blästra. Detta bör man inte göra själv utan proffs som följer arbetsmiljöverkets regler och ser till att all borttagen färg samlas upp och tas om hand, berättar Britta Eklund.
– Transportstyrelsen kommer inom kort med rekommendationer om olika metoder att ta bort bottenfärg.
Gå till toppen