Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Their finest hour": Underhållande om kvinnlig krigspropaganda

Gemma Arteton.Bild: Nicola Dove

Their finest hour

BIO. DRAMAKOMEDI. Storbritannien, 2016. Regi: Lone Scherfig. Med: Gemma Arterton, Sam Claflin, Bill Nighy. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.57.

I ett av sina moralstärkande tal till brittiska nationen under andra världskriget använde Winston Churchill frasen ”Their finest hour”. Det inspirerade senare till en roman av Lissa Evans som nu filmatiserats med mångsidiga danskan Lone Scherfig (”Italienska för nybörjare”) i registolen. Resultatet är inte ett av hennes mest originella arbeten men ändå ett kompetent jobb som andas lite personlig signatur.
Huvudpersonen Catrin Cole (Gemma Arteton) anställs av propagandaministeriet för att ge brittisk film en lite mer anständig ton när det gäller kvinnors insats i samhällsmaskineriet i förhållande till den gängse manschauvinistiska. Catrin hittar en bra historia med ett kvinnligt tvillingpar i centrum. Manusarbete och filminspelning rasar i gång och även hennes relation till en till synes cynisk, tuff manusförfattare.
Här finns en stark feministisk ingång, på flera plan, både i filmen i filmen och i själva ramberättelsen, alltså den om Catrin. Scherfig håller en låg profil, ungefär i ton med det budskap som Catrin försöker få igenom i sitt manusskrivande. Det vill säga, se kvinnorna och deras arbete men pusha det inte för mycket.
Resultatet är underhållande, bitvis lysande, spelad komedi, främst av Bill Nighy som självupptagen skådespelare av den äldre brittiska skolan. Allt skulle ha kunnat utmynna i en bitterljuv krigshistoria där klichébetonade gestalter utvecklas till nyanserade rollfigurer. Men ”Their finest hour” går ett steg längre och blir i slutet en fin kommentar och kärleksförklaring till filmens betydelse i många människors liv.
Gå till toppen