Vellinge

Vandalerna slet sönder badhytten – och ordnade en brasa

En veckas arbete slogs i bitar över en natt när badhytter vid Kämpingestranden vandaliserades – igen.
– Att hytter förstörs är ett lika säkert vårtecken som att folk skrapar sina båtar, säger Bo Östman.

Bo Östman och hans familj har använt hytten, som de delar med vänner från Höllviken, i 35 år.Bild: Micaela Landelius
På onsdagen fick Bo Östman ett tråkigt samtal från en bekant – hytten som familjen delar med vänner från Höllviken var sönderslagen. När han kom ner för att inspektera såg han att brädan där hänglåset suttit fastskruvat bänts loss, och att en del av väggen följt med. Strandstolar och parasoller hade dragits ut och slängts huller om buller, i sanden fanns spår av en brasa och slängda ölburkar låg kvar i resterna av kol och aska.
Läs mer:Massvandalisering av badhytter
Bo Östman har använt hytten i 35 år. Som pensionär med snickarintresse tycker han det är roligt att måla och underhålla, och har redan lagt en veckas arbete på att fixa inför sommaren – nu får han lägga ytterligare timmar på att reparera skadorna.
– När jag fick samtalet tänkte jag – inte nu igen. Man blir rent ut sagt förbannad. Det är uppenbart ungdomar som ligger bakom det här och det känns bara så meningslöst, säger Bo Östman.
"Man blir rent ut sagt förbannad. Det är uppenbart ungdomar som ligger bakom det här", säger Bo Östman.Bild: Micaela Landelius
– Den här förstörelsen är så onödig, det finns ju inget av värde i hytterna. Den här gången hade de i alla fall inte eldat upp våra grejer. Tidigare har det hänt att folk slitit loss brädor från hytten för att tända sina brasor.
Bo Östman menar att charmen med området är mångfalden av färger och uttryck, alla hytter har tillkommit under olika tidsepoker. Familjens byggdes på 60-talet och grannhytten, som också hade besök av vandalerna natten mot onsdagen, är mer än 100 år gammal.
– De är en viktig del av badkulturen här nere – många har en relation till de här hytterna. Det är synd att de inte kan få vara i fred, säger Bo Östman.
Strandstolar och parasoller har dragits ut och slängts huller om buller – sedan har vandalerna ordnat en brasa.Bild: Micaela Landelius
Familjens bod har vandaliserats minst fyra gånger under de senaste åren. Annars räknar Bo Östman tiden mellan Valborg och midsommar som den period när flest hytter förstörs. När de varma sommarkvällarna kommer vistas mer folk på stränderna och skadegörelsen upphör.
– Det börjar ovanligt tidigt i år och här finns hundratals hytter. Jag vet inte hur många som har drabbats den här gången.
I maj förra året anmäldes skadegörelse på närmare hälften av hytterna vid just Kämpingestranden. Okända hade brutit upp låsen på 20–30 bodar och slagit sönder föremål i vissa. De hade sedan försökt ta sig in i ytterligare ett tjugotal.
"Kommunen borde hyra in ett väktarbolag som patrullerade stränderna", säger Bo Östman.Bild: Micaela Landelius
Nu har Bo Östman gjort en polisanmälan, men förväntar sig inte att det ska leda till något.
Hyttägarna betalar också en årlig avgift på 2 000 kronor till Vellinge kommun och Bo Östman ifrågasätter att inget görs för att stoppa förstörelsen.
– De borde hyra in ett väktarbolag som patrullerade stränderna fram till midsommar – det skulle avskräcka folk som bara är ute efter att sabotera andras saker.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Gå till toppen