Kultur

"Your name": Succé tänjer på könsroller

Animerade "Your name" har blivit en jättelik succé i Japan, och regissören Makoto Shinkai har kallats för en arvtagare till Hayao Miyazaki.Bild: Tri Art

Your name

BIO. ANIMERAT DRAMA. Japan (Kimi no na wa), 2016. Regi: Makoto Shinkai. Röster i originalversionen: Ryunosuke Kamike, Mone Kamishiraishi. Svenska röster: Yohio, Nova Miller. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.46.

Redan på förhand superhajpade "Your name" kan, om vi ska förenkla lite, beskrivas som en uppdaterad och heterosexuellt laddad animeversion av Krzysztof Kieslowskis "Veronikas dubbelliv". Alternativt som en berättelse om två människor på tröskeln till vuxendomen som tack vare drömmar, magi och mobiltelefoner får ett märkligt stort inflytande på varandras liv. Eller, möjligen, en sällsynt invecklad och estetiskt tilltalande men tämligen daterad allegori över den romantiska kärlekens ödesbestämdhet.
Den handlar om Mitsuha och Taki, två tonåringar som i sina drömmar ibland byter liv med varandra. Hon, som bor i en urtrist lantlig småstad med sin mormor, får äntligen uppleva metropolen Tokyo – och han, som är tämligen blyg och försagd av sig, får äntligen smeka ett par (om än sina egna) tjejbröst … Men dessa ofrivilliga rollbyten får förstås även mindre tilltalande konsekvenser och leder till en rad dråpliga, förvirrade och även för publiken förvirrande situationer. När till den redan fantasitänjande intrigen adderas tidsresor och kometnedslag är det inte helt lätt att hänga med i manussvängarna, som därtill tas i hisnande fart.
Att kalla intrigen tilltrasslad vore att underdriva. Makoto Shinkai, som skrivit och regisserat "Your name", beskrivs ofta som en arvtagare till animemästaren Hayao Miyazaki. Och precis som i dennes filmer finns här en kittlande spänning mellan vardagsrealism och fantastik och en detaljrikedom i bilderna som får varje scen att gnistra. Men för att till fullo förtjäna sitt epitet bör Shinkai också lära sig konsten att skala av och ner till den svindlande allmänmänskliga nivå dit filmer som "Min granne Totoro" och "Spirited away" når.
Därmed inte sagt att "Your name" inte tillhör det mest sevärda på biorepertoaren just nu. Särskilt den publik som befinner sig i sin öppensinnade och skönhetstörstande ungdom lär här få sitt lystmäte i utforskandet av mystik, identitet och sexualitet – allt det som vi en gång i tiden fann i just "Veronikas dubbelliv". Och har du turen att bo du i en stad med en filmkultur värd namnet så undvik den styltigt svenskdubbade versionen (där Yohio gör en av huvudrollerna) och se i stället filmen i den betydligt bättre originalversionen med japanskt tal.
Läs alla artiklar om: Påskens filmer
Gå till toppen