Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hårt påskgodis utan skånsk grisprodukt

Det är inte bara haren, lammet och kycklingarna som är viktiga för påsken. Även grisen spelar en betydande roll, utan den hade det blivit hårda karameller i påskägget.

Svensken sätter i sig runt 15 kilo godis per person och år. Mycket av det mjuka godiset innehåller gelatin, ett protein som utvinns ur svål i en fabrik i Skåne. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Rödgula, dragerade skumägg, jelly beans med fruktsmak, nappar och sura björnar. Ingrediensen som gör dem mjuka och sega är gelatin, en animalisk produkt med många användningsområden.
Stora delar av det gelatin som används i svensk godistillverkning produceras i Gelita Swedens fabrik utanför Klippan. Det är Sveriges enda och världens största gelatinfabrik, som tillverkar gelatin för olika ändamål. Både det klara och elastiska som används i godis och desserter, men också till mer unika tillämpningar, berättar gelatinfabrikantens vd Mattias Hannen i en mejlintervju med TT.
"Gelatin är ett rent protein och kan bland annat bilda en klar gel och smälta vid låg temperatur. Det ger flera användningsområden som exempelvis medicinska kapslar, fotografisk film, klarifieringsmedel för vin och även specifika tekniska applikationer som ballistiska tester. Totalt finns det cirka 250 olika användningsområden för gelatin", säger Mattias Hannen.
Huvudråvaran i den svenska fabriken är grissvål och specifikt proteinet kollagen. Andra Gelita-fabriker utanför Sverige använder även nöt för att ta fram produkter som passar olika önskemål.
"Gelatin säljs kommersiellt i pulverform eller i bladform beroende på användningsområde. Bladgelatin, som tillverkas av vårt systerföretag i Tyskland, används generellt för hushållsändamål eller i storhushåll. Industriella kunder använder uteslutande gelatin i pulverform", säger Mattias Hannen.
TT: Får ni mer att göra när godistunga högtider närmar sig?
"Nej, då vi har en så stor exportandel överbryggas olika globala högtider successivt under året."
Väldigt mycket av det mjuka smågodiset innehåller just gelatin, men med ett ökande intresse för vegetariska produkter finns det alternativ.
Vanligt förekommande är bland annat pektin (E 440), som finns naturligt i frukter och bär. Det är pektinet som gör den hemmagjorda gelén till just gelé. Pektin finns i både flytande och pulverform i vanliga livsmedelsbutiker.
Även agar (E 406), som utvinns ur alger, är ett stabiliseringsmedel som kan ersätta gelatin i desserter och gelégodis. Ur alger utvinns även karragenan (E 407), som finns i många matbutiker som vegetariskt alternativ till gelatin.
Fakta

Gelatin

Gelatin framställs genom vattenextraktion av kollagen, ett protein som finns i bindväv hos både djur och människor.

Det används som geleringsmedel i livsmedel som fromage och gelé, som kapslar inom medicinen och som beståndsdel i kosmetiska produkter som salvor och smink. Gelatin användes även historiskt i framställningen av lim och när Gelita i Sverige grundades för över 120 år sedan var det just lim som tillverkades.

Källa: NE och Gelita

Fakta

Så framställs gelatin

Att framställa gelatin tar generellt sett flera dagar och inleds med att svålen delas i handflatsstora bitar. De placeras därefter i tankar av rostfritt stål och sköljs med vatten.

Efter pH-sänkning och ytterligare tvättning påbörjas sedan extraktionen, där råvaran stegvis värms upp och genomsköljs. Det vattenlösliga proteinet följer nu med vidare i processen. Salter avlägsnas och lösningen koncentreras när vatten förångas. Kvar blir en honungsfärgad lösning som steriliseras för att ta död på eventuella bakterier.

Nästa steg är kylning av lösningen som då bildar en gel. Denna gel pressas genom stora hålskivor och kommer ut på andra sidan som nudelliknande trådar. Dessa torkas i långa bandtorkar. Till sist mals gelatinnudlarna ner till ett fint pulver som packas i säckar.

Gelita Sweden tillverkar varje år 12 000 ton gelatin. Cirka 90 procent av tillverkningen säljs till livsmedelskunder och resterande andel till läkemedelskunder. Den största andelen av tillverkningen går på export till kunder över hela världen.

Källa: Gelita

Gå till toppen