Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö stad anlitar en av Sveriges största mäklarfirmor: ska dammsuga staden på potentiella bostadsrätter

Malmö stad beräknas köpa bostadsrätter till 300 nyanlända de kommande åren. Nu tar kommunen hjälp av Svensk fastighetsförmedling – en av landets största mäklarfirmor. Uppdraget: Att dammsuga marknaden på bostadsrätter som kommunen vill köpa.

Här, på Regementsgatan, äger Malmö stad en bostadsrättslägenhet värderad till 2,8 miljoner kronor.Bild: Hussein El-Alawi
Bostadskrisen har Malmö i ett järngrepp. Väntetiden för en hyreslägenhet i den kommunala bostadskön är 1 242 dagar, alltså över tre år. Samtidigt har andelen hemlösa Malmöbor stigit med 30 procent på ett år.
Läs också Allt tuffare att få lägenhet i Malmö
När den nya bosättningslagen trädde i kraft förra året blev bostadssituationen än mer akut. Lagen tvingade Malmö stad att ordna bostäder åt 488 nyanlända förra året. I år ska kommunen ordna fram bostäder till ytterligare drygt 400 nyanlända.
Under hösten har Sydsvenskan berättat att Malmö stad delvis försöker lösa situationen genom att storhandla bostadsrätter. Bostäderna ska inte vara några permanenta lösningar – inom fyra år ska de nyanlända ha hittat egna boenden.
Läs också Malmös bostadsrättsköp till flyktingar kostar över 50 miljoner kronor
Men Malmös bostadsrättsmarknad är glödhet. Det finns ont om objekt på marknaden och förra året ökade Malmös bostadsrättspriser mest i hela landet.
För att kunna ligga steget före alla spekulanter på marknaden tar kommunen nu hjälp av Sveriges största rikstäckande mäklarkedja: Svensk fastighetsförmedling.
Mäklarjätten, med cirka 230 kontor över hela landet, har fått i uppdrag att dammsuga stadens bostadsrättsmarknad på potentiella objekt.
Sveriges största mäklarfirma ska hjälpa Malmö stad att hitta potentiella bostadsrätter.Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
– Vi anade att vi behövde en radar på bostadsrättsmarknaden i Malmö. Det räckte inte att en kommunal tjänsteman satt och tittade på Hemnet, säger Pontus Olsson, enhetschef på kommunens stadsfastigheter.
Malmö stads önskelista är tydlig:
• De kommande åren beräknas kommunen köpa bostadsrätter till 300 nyanlända.
• Det gäller ettor, treor, fyror och femrumslägenheter.
• Kvadratmeterpriset ska ligga på mellan 20 000-30 000 kronor.
Varje veckoslut ska Svensk fastighetsförmedling lämna en skriftlig rapport över potentiella bostadsrätter till Malmö stad. Målet: att hitta minst 15 bostadsrätter som passar Malmö stad varje månad.
Läs också 268 bostadsrätter köpta för skattemiljoner – nödlösningarna har blivit permanenta
Svensk fastighetsförmedling ska dock inte presentera lägenheter som mäklarfirman själv har lagt ut på marknaden. Fastighetsmäklarlagen tillåter nämligen inte att en mäklare har ett uppdrag för både säljare och köpare samtidigt, enligt mäklarfirman.
Men det går att komma runt det problemet: ”Självklart får ni köpa dessa bostäder men inte med vår köparmäklartjänst, utan med vår sedvanliga oberoende mäklartjänst”, skriver Svensk fastighetsförmedling i en rapport till Malmö stad.
Om läget blir akut och en helt vanlig Malmöbo visar intresse för en bostadsrätt som kommunen redan siktat in sig på, då ska Svensk fastighetsförmedling ”omedelbart kontakta” Malmö stad, står det i ett kommunalt dokument Sydsvenskan har tagit del av.
– Det är för att vi inte ska gå miste om en potentiell bostadsrätt. Det här är en snabb marknad. Är du inte med, så är det ingen som frågar dig två gånger. Det gäller att ha en marknadsnärvaro och uppträda professionellt, säger Pontus Olsson.
Malmö stad är på jakt efter bostadsrättslägenheter över hela Malmö.Bild: Hussein El-Alawi
I uppdraget ingår också att gå på visningar, delta i budgivningar och gå igenom kontrakt. Malmö stad kräver också att Svensk fastighetsförmedling använder sig av ”alternativa vägar för att kunna identifiera så många potentiella bostadsrätter som möjligt.”
–Det betyder att vi vill använda deras sak- och marknadskompetens, säger Pontus Olsson.
Alltså specialkunskaper som en vanlig Malmöbo på jakt efter en bostadsrätt inte har?
– Exakt. Det finns ju en produkt som mäklarfirman tillhandahåller som vi är beredda att betala för. Produkten ska innehålla så mycket kvalitet som bara är möjligt, säger han.
Malmö stad ska betala mäklarfirman 10 000 kronor i månaden för att jaga fram potentiella bostadsrätter. För varje köp som går i lås utgår en ”hittelön” på 2 000 kronor till Svensk fastighetsförmedling.
Finns det inte risk att det här snedvrider konkurrensen på Malmös bostadsrättsmarknad, en vanlig Malmöbo har ju inte råd att anlita en mäklarfirma som dammsuger marknaden på potentiella objekt?
– Den frågan tangerar politiska överväganden. Jag som tjänsteman är bara angelägen om att göra ett så bra arbete som möjligt, säger Pontus Olsson.
Sydsvenskan har sökt Svensk fastighetsförmedling utan resultat.
Fakta

Malmö stads bostads- och hyresrätter

• Malmö stad äger redan drygt 380 bostadsrätter, berättade Sydsvenskan i december.

• Lägenheterna har köpts som nödlösningar åt personer som har haft svårt att hitta en bostad. Vissa köp gjordes redan på 1950-talet.

• Sydsvenskans granskning har visat att i 268 av de 380 bostadsrätterna har personerna bott där så länge att de har fått besittningsskydd – de kan alltså lugnt bo kvar livet ut.

• Vid årsskiftet 2015/2016 hade Malmö stad dessutom 1 250 hyresrätter som används till personer utan eget boende.

Gå till toppen