Heidi Avellan

Heidi Avellan: Smaklig måltid. Tillsammans.

En gång fick han svenskarna att zooma in på tallriken – och se på tillsatserna. Nu vänder Mats-Eric Nilsson på det hela. I sin nya bok Måltidens magi: om matbordets hotade gemenskap koncentrerar han sig på hur vi äter och med vem.
Det blir en resa in i torftighetens landskap, till skolbespisningar och äldreboenden där både maten och miljön är under all kritik. Men också till de vanliga familjerna i sina – snofsigt omgjorda – kök.
Teppanyakihällen står kall och familjemedlemmarna tar en macka i förbifarten. Istället för att njuta av maten och miljön, stunden och pausen. Det är inte mat som är livet – det är måltiden. Det gäller oavsett om vi äter med stor familj, ensamma eller på någon institution.
Jag växte upp med middag klockan fem, varje dag, hela familjen. Mina barn växer upp med middag senare, men varje dag och hela familjen. Förhoppningen är att de i sin tur ska ta traditionen vidare. För att äta tillsammans är vardagsrikedom.
Och nyttigt: i sin bok tar Mats-Eric Nilsson bland annat upp nyttan för språkinlärningen – det är rentav viktigare att äta middag ihop än att läsa tillsammans.
I en samtid besatt av hälsa och lifestyle stirrar vi oss blinda på matens detaljer, ned till minsta spårämne – eller tillsats. Idag är det hopplöst att bjuda folk på middag då en är vegan, en annan kör 5:2 och den tredje äter som en grottmänniska, medan den fjärde är laktosintolerant och den femte lämnat allt som innehåller gluten – för säkerhets skull.
Påsken är en fantastisk högtid, med många dagar som gjorda för att äta gott ihop. Utan att fastna i vardagens middagspussel med flexi eating, när alla äter när de hinner om de hinner. Utan att prata om dieter. Utan att peta på mobilen. Njuta en stund, tillsammans. Livet är inte längre än att det här är viktigt på riktigt.
Det här en opinionstext från tidningens ledarredaktion. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Läs alla artiklar om: Påsk 2017
Gå till toppen