Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tänk på detta när du flyttar ut krukväxterna

Aprilväder till trots kan du snart, om du vill, flytta ut krukväxterna på balkong, terrass och trädgård. De kommer att tacksamt ta emot ljuset och trivas i en miljö som känns mer naturlig än inomhusmiljön.

Grönt ute, grönt inne – låt krukväxterna flytta ut på ”grönbete” i det naturliga ljuset.Bild: Blomsterfrämjandet
Passa på att plantera om växterna i större krukor innan flytten, eftersom frosten tränger in snabbare i en liten kruka om köldknäppen skulle vara framme. Blir det plötsligt kallt och ruggigt med regn och hård vind kan du skydda växterna tillfälligt med en fiberduk eller en filt.
Även de vanligaste krukväxter kommer ursprungligen från fria naturen, där de växer och frodas genom årstidernas och dygnets växlingar. Beroende på varifrån växten kommer kan du placera ut den och låta den få njuta av den svenska sommaren.
[object Object]Bild: Minna Mercke Schmidt
Flytta inte ut och in växterna, det stressar dem, utan försök göra utomhusvistelsen så behaglig som mjöligt. Ge gärna växterna lite extra omsorg innan du flyttar ut dem genom att beskära och forma till em så att de har plats att växa till sig och bli riktigt frodiga i sommar.
Redan nu i april kan du börja flytta ut tåliga växter som olivträd och lagerträd. Mer exotiska växter är av naturliga skäl mer känsliga för kyla och stannar gärna inne tills temperaturen ligger stadigt på åtminstone en bit över tio grader.
Även om solen lockar gör du bäst i att flytta ut växterna en molnig dag, annars kan chocken bli för stor och bladen skadas – de blir helt enkelt solbrända, bruna och fula. Du kan också välja att placera dem i skugga. Inomhusväxter behöver lite tid på sig för att vänja sig vid de naturliga ljusförhållandena men sedan kommer de att trivas. Glöm inte att ge vatten och gödning löpande, och om det blir kraftigt regn kan krukorna behöva lite extra luft under sig för att torka; placera dem till exempel på ett par stenar och håll sedan koll på jordens fuktighet.
Följ Himma på Instagram och Facebook!
Gå till toppen