FCR

Anja Mittag redo för guldstrid igen: ”Det känns som att komma hem”

Det är några dagar kvar till den allsvenska premiären. Vårsolen kämpar för att värma på Malmö idrottsplats. Den har det lite tufft men det gör ingenting för Anja Mittag, nygammal profil i Rosengård. Hon är ett leende hela hon. ”På något vis är det inte som jag varit borta alls”, säger hon.

Hemma igen. Anja Mittag är tillbaka på Malmö IP och trivs med det. ”Jag kan inte säga att jag ångrar mig. Det var något jag ville prova på och det har varit en erfarenhet att få uppleva”, säger hon om proffslivet i PSG och i Wolfsburg.Bild: Lars Brundin
Efter två år i Paris och Wolfsburg är den tidigare Rosengårdsstjärnan tillbaka i Malmö.
– Det känns bra, det känns verkligen som om att komma hem. Jag känner ju så många här, i laget och i klubben. På något vis är det inte som jag varit borta alls. Två år gick snabbt, säger Anja Mittag.
Rosengårds gamla skyttedrottning har plötsligt blivit allsvenskans hetaste spelare. Avstickaren till storklubbarna ute i Europa blev inte som hon tänkt sig.
– Jag kan inte säga att jag ångrar mig. Det var något jag ville prova på och det har varit en erfarenhet att få uppleva.
Men även Anja Mittag hade hoppats på ett bättre sportsligt utfall.
– Speciellt i Wolfsburg. Insatsen där blev inte alls vad jag förväntat mig. I Paris fick jag ju i alla fall spela. Jag vet inte varför det blev så. Det har ju inte gått dåligt i landslaget. Ibland är det så att det inte går att påverka, man vet inte alltid vad man ska göra för att få allt att fungera.
”Jag kan inte säga att jag ångrar mig. Det var något jag ville prova på och det har varit en erfarenhet att få uppleva.”
Sedan säger hon:
– Nu stänger vi bakåt, jag har framtiden i Malmö.
Vi står och pratar vid ett bord i VIP-rummet i Malmö idrottsplats innandöme. Snart blir det lunch för spelarna, för de som är på plats. Alla är inte tillbaka från landslagstjänst och tränaren Jack Majgaard Jensen befinner sig i Trelleborg under slutdelen av det svenska landslagslägret.
Det märks att Anja Mittag trivs. Hon är harmonisk och ser fram emot den allsvenska premiären på söndag mot Kvarnsveden, och svenskan sitter där som om hon aldrig varit iväg.
– Jag har bra memories här. Jag har alltid haft det bra i Malmö, vi har haft ett bra lag, och det har oftast varit, just bra, säger hon och skrattar åt sitt ordval.
– Fortfarande finns det några kvar som jag spelat ihop med. Och Therese Sjögran har varit i klubben länge, så klart är det speciellt att ha henne här. Det finns mycket som gör det extra familjärt i Rosengård. Har jag haft tid så har jag varit här på besök.
Eskilstuna Uniteds Louise Quinn och Wolfsburgs Anja Mittag under fotbollsmatchen i Champions League mellan Eskilstuna United och Wolfsburg den 10 november 2016.Bild: PER KARLSSON
Men Mittag ser inga problem i fortsatta kontraktsförhandlingar med sportchefen Sjögran som hon spelat ihop med så många år.
– Nej, vi är professionella i våra roller. Det finns så många runt laget som fixar. Och så har vi Erling. Han blir vi inte av med.
Den tidigare sportchefen Erling Nilsson var med om att plocka Anja Mittag till Malmö 2012. Nu har man kommit överens om ett korttidskontrakt fram till den 30 juni.
”Vi har inte tittat på en förlängning än. Men det ska vi göra snart. Det blir minst hela säsongen.”
I första hand. Det blir längre.
– Vi har inte tittat på en förlängning än. Men det ska vi göra snart. Det blir minst hela säsongen.
2014 vann Anja Mittag ligatiteln med Rosengård, hon vann skytteligan och hon utsågs till allsvenskans mest värdefulla spelare. Hon dominerade allsvenskan.
Nu ska hon ersätta en av världens bästa – brasilianskan Marta – i Malmö.
– Inte ersätta så direkt. Vi är inte samma typ av spelare. Det är konstigt på något vis att hon går när jag kommer. Jag hade gärna spelat ihop med henne.
– Tyvärr bli det inte så. Jag kan förstå henne. Hon söker ytterligare ett äventyr. Hon är 31 år liksom jag, man måste prova.
Men Anja Mittag tycker inte att 31 år är någon ålder som elitspelare.
– Inte om man kollar Therese så länge som hon spelade.
Anja Mittag på FCR-träning på Malmö IP.Bild: Lars Brundin
Anja Mittag passerade 150 landskamper för Tyskland i början av månaden. Therese Sjögran – som fyllde 40 år förra helgen som hårding i Mästarnas mästare – stannade på 214 landskamper.
Mittag startade som vanligt med tröja nummer 11 på topp i det tyska landslaget som besegrade Kanada med 2-1 i söndags.
Och nu spekuleras det om när Mittag ska nå 200. Birgit Prinz är mest med 214 landskamper även hon.
”Det var ingenting som jag tänkte på när jag började spela med Birgit Prinz, att jag kunde nå så långt.”
– Nej, det tror jag aldrig att jag når. Det tar minst fyra-fem år, och då ska man vara med i alla matcher. Therese orkade hålla på, men jag vet inte om jag orkar.
– Jag tycker 150 landskamper är rätt mycket. Det var ingenting som jag tänkte på när jag började spela med Birgit Prinz, att jag kunde nå så långt. Jag var bara glad att få vara med sådana stora spelare, att få lära sig någonting.
Fortfarande har hon kapaciteten på högsta internationella nivå och hon är en av förbundskaptenen Steffi Jones nyckelspelare inför EM i sommar.
I Malmö hoppas hon även på en spetsplats.
– Ja, det hoppas jag. Jag får prata med Jack. Jag har bara gjort två träningar, och alla har inte varit här. Jag är mest glad över att jag kom in i laget innan säsongen börjar.
Att hon för dagen tog det lugnt och gick av träningen i förtid var inte beroende på skadekänning.
- Nej, jag är pigg även om jag har varit igång hela vintern. Det blev ju inte så mycket speltid i Wolfsburg, så det är inga problem.
Anja Mittag med Tyskland mot Kanada i OS i Rio 2016. Mittag är fortfarande en nyckelspelare i det tyska landslaget.Bild: CARL SANDIN
Tränaren Jack Majgaard Jensen är en ny bekantskap för Mittag i den annars så välbekanta Rosengårdsgruppen.
– Jag har ingen koll på honom alls. Men jag har hört lite grann om honom från Sara Björk Gunnarsdottir när hon kom till Wolfsburg. Jag har bara träffat honom kort några gånger. Och jag har lite svårt att förstå honom. Det där med danskan är inte min starka sida, säger Anja Mittag.
Det pratas nästan bara om Rosengård inför den allsvenska starten. Det tycker Anja Mittag är bra.
– Så var det förra gången jag var här också. Visst, det är några nya spelare, några unga har kommit in. Lotta Schelin har jag aldrig spelat med, men det ser jag fram emot. Spelare kommer och går, så är fotbollen.
”Det är en så fin stad. Speciellt om man jämför med Wolfsburg där jag var senast. I Malmö finns en massa grejer att göra.”
– Jag hoppas det går bra för oss, att vi fortsätter där jag slutade. Men jag tar ingenting för givet. Jag får nog visa mig om igen, säger Anja Mittag.
Nytt för henne är snacket kring uppstickaren LB07.
– Det är cool med LB07. Och cool med stora arenan, att vi ska få spela ett derby på MFF:s arena. Det händer lite i Malmö trots allt. Men idrottsplatsen här är densamma. Jag säger som svenskarna, den är lagom.
Det har inte tagit lång tid att finna sig tillrätta i Malmö igen.
– Nej, det är en så fin stad. Speciellt om man jämför med Wolfsburg där jag var senast. I Malmö finns en massa grejer att göra. Det är fortfarande nära till Tyskland för mig, vi har vattnet, vi har Västra hamnen. Folket är mer avslappnat här. Njuter av livet på ett annat sätt, tycker Anja Mittag.
Är Malmö en slutstation för dig?
– Jag vet inte. Man ska inte säga never kring saker och ting. Just nu känns det bara bra.
Anja Mittag Rosengård FC fotbollBilden tagen på Gamla IP MalmöBild: Lars Brundin

Anja Mittag

Ålder: 31
Bor: Lägenhet i Malmö.
Familj: Sambo. Pappa Matthias, mamma Martina, bröderna Tom och Peter hemma i Tyskland.
Klubbar: Vfb Chemnitz, Chemnitzer FC, Erzgebirge Aue, Turbine Potsdam, Qbik, Turbine Potsdam, LDB FC Malmö, Paris SG, Wolfsburg, FC Rosengård
Landslagsmeriter: Ett VM-guld (2007), tre EM-guld (2005, 2009, 2013), ett OS-guld (2016) och ett brons, samt 153 A-landskamper för Tyskland.
Klubblagsmeriter: Två Champions League-titlar och fem tyska mästerskap. Två svenska mästerskap.
Aktuell: Nyförvärv i FC Rosengård som gör comeback i den allsvenska premiären hemma mot Rosengård.

Tränare

Jack Majgaard Jensen
Så gick det förra året: Tvåa i allsvenskan. Linköping mästare.

Majgaard Jensen: ”Vi vill ta hem bucklan till Malmö igen”

FCR är är storfavorit till SM-guldet vid upptaktsträffen i Malmö för en vecka sedan. I klubben tror man inte annorlunda.
– Nej, vi får gärna vara favoriter, men det är många duktiga lag i allsvenskan. Linköping har fortfarande ett starkt lag. Piteå är jobbigt att möta, och varför inte Eskilstuna. Vi vet från förra året att mycket kan hända på vägen. Men vi vill ta hem bucklan till Malmö igen. Så är det.
– Vi har haft spelare på många håll den senaste veckan men det känns ganska bra i alla fall. Många av de unga spelarna från förra säsongen bidrar till ökad konkurrens. Ebba Wieder kommer att ta ytterligare steg fram, det är jag säker på. Vi har lärt oss en del av Champions League men vi kommer att ha ett liknande spel som förra året. Kanske lite mer varierat anfallsspel och något längre passningar.
– Vi är där vi vill vara och kan vara i förberedelserna. Vi har en utmaning att hitta ett annat spel utan Marta i laget. Anja Mittag är en annorlunda spelare. Vi måste fundera hur vi ska positionera på plan. Det behöver vi nog lite tid till innan vi får det att fungera till hundra procent, säger Jack Majgaard Jensen.

Kommit och gått

Nyförvärv: Hanna Folkesson Umeå IK, Sophie Sundqvist, LB07, Anja Mittag, Wolfsburg.
Lämnat: Gaelle Enganamouit, Kina, Natasha Andonova, Paris SG, Sofie Lundgren slutat, Ina Salmi, LB07, Marta, Orlando Pride.
Läs alla artiklar om: Inför damallsvenskan 2017
Gå till toppen