Kävlinge

Barn fick gå på fuktskadad förskola – nu kritiserar föräldrar kommunens agerande

Eksem, astma och snuva – det är några av de hälsoproblem som drabbat barnen som gick kvar på den fuktskadade förskolan Tolvåker. Nu riktar föräldrar kritik mot kommunen för att ha låtit lokalerna förfalla och utsatt deras barn för hälsorisker.

Fredrik Wendt och Peter Stenberg kritiserar kommunens agerande kring den fuktskadade förskolan Tolvåker i Löddeköpinge.Bild: Sally Wahlstedt
– Ska det inte vara bättre än såhär i Sveriges kvalitetskommun? frågar Fredrik Wendt.
Hans dotter Rakel var ett av barnen som fick gå kvar på förskolan i Löddeköpinge efter larmen om fuktskador i oktober. Under de nästföljande tre månaderna fick hon eksem, något hon aldrig haft tidigare.
Peter Stenbergs son Tim går på samma avdelning som Fredrik Wendts dotter. Han drabbades av en långvarig nästäppa – som även den försvann vid flytten.
Det var i slutet av oktober förra året som beskedet kom från Anticimex – förskolans lokaler var drabbade av omfattande fuktskador och inomhusluften ohälsosam.
Fuktskadorna hade satt igång en förtvålning av limmet under golvmattorna – något som kan leda till kemiska utsläpp i luften. Astma, snuva, eksem och huvudvärk är några av de hälsoproblem som kan uppstå av att vistas i sådan luft.
Läs mer:Förskola evakueras efter fuktskada
En vecka efter Anticimex besked evakuerades två av förskolans avdelningar, de som bedömdes vara värst drabbade, till närliggande Brynstenens förskola.
Arbetsmiljömedicin Syd beslutade i samråd med kommunens miljöavdelning att de resterande åtta avdelningarna kunde gå kvar i de gamla lokalerna ett par månader till – till dess att moduler byggts upp.
Villkoren för att barnen skulle kunna gå kvar var att ventilationen skulle sättas på max och att barnen skulle får vistas utomhus i största möjliga mån.
– Jag har varit helt lugn i att det varit okej utifrån vad miljöavdelningen och Arbetsmiljömedicin har sagt. Om de hade bedömt att det var fel att stanna så skulle vi varit ute direkt, säger Marie Norberg, förskolechef på Tolvåkers förskola.
Under sportlovet 2017 flyttade de kvarvarande åtta avdelningarna till nya lokaler.
Fredrik Wendt och Peter Stenberg kritiserar kommunens agerande kring den fuktskadade förskolan Tolvåker i Löddeköpinge.Bild: Sally Wahlstedt
I Anticimex rapport från i oktober stod det klart att det fanns fuktskador på samtliga av förskolans avdelningar. I tio av de fjorton prover som togs på golvmattorna runt om i byggnaden syntes tecken på förtvålning.
KKB beställde bara lufttester till två av förskolans avdelningar men det är sannolikt att luften var lika dålig på alla avdelningar, det enligt experter på både Anticimex, Arbetsmiljömedicin och kommunen. Men föräldrarna på förskolan fick inga raka besked om det, trots att de frågade gång på gång, hävdar Peter Stenberg och Fredrik Wendt.
– Man undrar ju: har mitt barn gått kvar i en otjänlig miljö? frågar Peter Stenberg.
– Om de bara hade kunnat påvisa att ”Det är inte skadligt för era barn att vistas i de andra lokalerna” så hade vi varit nöjda, då hade vi vetat det, fyller Fredrik Wendt i.
Läs mer:Sextiotal barn evakueras efter vattenläcka på förskola
De efterfrågade ett informationsmöte under hösten där personal från Anticimex, miljöavdelningen och Arbetsmiljömedicin Syd kunde svara på frågor. Och de fick till slut sitt möte – men först den 16 mars, när samtliga barn redan flyttats från förskolan.
Marie Nilsson, skolchef för Kävlinges förskolor, var den som bjöd in till mötet. Hon upplever inte att informationen till föräldrarna varit bristfällig. I och med att så många aktörer skulle finnas på plats samtidigt var det svårt att få till ett möte tidigare, menar hon.
– På förskolan finns 300 föräldrar och så kommer 13 till mötet – då uppfattar jag inte att det finns det jättestort behov av mer information.
Tror du att det hade kommit fler föräldrar om mötet ägt rum tidigare?
– Det kan jag inte svara på. Men jag tror att om det hade funnits ett uppdämt behov så hade fler dykt upp.
Fredrik Wendt och Peter Stenberg är ändå kritiska till det sent lagda mötet.
– Jag tycker att det är förkastligt att skjuta på mötet så länge. Då kunde de bara säga ”Ja men nu är ju alla barn flyttade och så är det med det”, säger Fredrik Wendt.
Vill du läsa fler nyheter från Kävlinge kommun? Gilla "Här i Kävlinge" på Facebook.
Gå till toppen