Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De enkla idéerna skiner klarast

Anna Ekman, "Skallgång".Bild: Anna Ekman

Polyfoni 4

KONST. Galleri Thomas Wallner, Simris, t o m 23/4.
För fjärde året har Thomas Wallner öppnat portarna för sitt mycket omtyckta utställningskoncept "Polyfoni". 86 konstnärer bidrar med 1-4 verk i det mindre formatet (max A3), vilket sammanlagt ger runt 250 bilder och skulpturer.
Visst går det att skönja flera röda trådar i utställningen, men jag använder hellre utrymmet åt att peka på verk som står ut.
Som Leonard Forslunds målningar av skymningshimlar ur gatuperspektiv. De kringliggande byggnaderna är alldeles svarta, liksom gatlamporna. Det är så här misslyckade foton av skymningar brukar se ut. När man låter kameran fokusera i himlens ljus återstår bara svärta till husen. Men misslyckade foton kan uppenbarligen bli mycket lyckade målningar.
Kristina Eriksson visar fyra märkliga verk i olja. Med till synes hastiga penseldrag lyckas hon skissa upp ett stillsamt drama om ensamhet och längtan. De rätt eländiga figurerna som framträder har alla telefoner mot örat, men det är föga troligt att de talar med varandra – eller ens med någon.
Anna Ekmans fotoserie ”Skallgång” är utsökt otäck, och Sofie Arfwidson kombinerar socialrealism med humor i målningen ”Last supper”. Love Lundells detaljrika och magiska drömlandskap kommer sannolikt att dyka upp på något bokomslag lagom till bokmässan i höst.
Jag imponeras förstås också av dem som använder små medel för att uttrycka något större. Till exempel Jesper Norda i ”Silent structures”. Halvtransparenta ark med ryckiga linjer har lagts ovanpå varandra, så att första lagret blir en detalj av en kartbild, andra och tredje blir ådror under hud och helheten ett mystiskt rotsystem. Och Jens Henricson, som i ”Structure of light” har placerat skärvor från ett gammalt växthus i små trälådor, och därigenom skulpterat fram en stilla rullande våg.
Och Jenny Lindblom. Med säker hand har hon i plexiglasskivor ristat fram antydningar till landskap, som på ett mycket läckert sätt synliggörs med ljus.
När den enkla idén utförs tillräckligt väl är det den som har störst chans att lysa igenom en tät ström av intryck och infall.
Gå till toppen