Vellinge

Så blir nya, totalrenoverade Falsterbo camping

Sommarsäsongen är igång. I veckan rullade årets första gäster in på Falsterbo camping och resort.
– Det blir en nystart för oss alla. Vi vill bygga en liten sommarstad här på Näset, säger Anna Ambuhm, som tog över driften med sin man Ola vid årsskiftet.

Anna och Ola Ambuhm har stora visioner för Falsterbo camping och resort. De har redan investerat tio miljoner i projektet, men det stannar inte där. "Vi satsar mycket på den yngre målgruppen, och nästa år investerar vi ytterligare en miljon i en ny barnattraktion", säger Ola Ambuhm.Bild: Micaela Landelius
Att bygga något från grunden fick en ny mening när Ola och Anna Ambuhm tog över driften av tidigare Ljungens camping. Paret har tecknat ett 25-årigt arrendeavtal med Vellinge kommun och arbetet med att förvandla området satte igång omgående. Nya avlopp, vattenledningar och fiber har grävts ner – nu pågår arbetet med att färdigställa vägar, husvagnsplatser, planteringar och servicehus.
Han har en bakgrund som projektledare, hon kommer från modebranschen. 2014 tog de över familjeföretaget Fritid Österlen, och driver tillsammans Tobisviks camping utanför Simrishamn.
– Vi är ju kära i det här området. Det är fantastiskt att vi får jobba både här och på Österlen, platser som vi brinner för och älskar att vara på, säger Anna Ambuhm, som är uppväxt i Höllviken.
Avtalet med kommunen bygger på löftet att paret ska pumpa in 20 miljoner i projektet – de räknar med att närmare hälften av pengarna investeras redan i år. Under våren går också Vellinge kommun in med fem miljoner i ombyggnaden.
En av husvagnarna har fastnat i gyttjan, och från alla håll kommer grannar för att hjälpa till och skjuta den på plats.Bild: Micaela Landelius
– Vi vill satsa nu, det stakar ut vägen mot framtiden. Vår vision är ju att bygga ut Falsterbo camping och resort till en destination, säger Ola Ambuhm.
Inom ramen för "resorten" tänker de sig en helhetslösning med något för alla målgrupper.
— Man ska kunna äta, leka, träna, arbeta och bo på samma ställe. Vi märker att 80- och 90-talisterna visar större intresse för campinglivet och vi inriktar oss mycket på barnfamiljer, säger Anna Ambuhm.
Totalt finns det plats för runt 360 husvagnar och några tält på området. Inför sommaren anläggs också 38 nya husbilsplatser, många med utsikt över havet. De tretton stugor som följde med i köpet håller på att totalrenoveras.
Långliggaren Lennart Lindsjö från Malmö har tillbringat fyra somrar på campingen, men han är långt ifrån veteran. En del har haft sina husvagnar uppställda där i flera decennier.Bild: Micaela Landelius
På onsdagen var den officiella öppningsdagen och de första gästerna droppade in på campingen. En av de gamla "långliggarna" som är tillbaka med nyinköpt husvagn är Lennart Lindsjö från Malmö.
– Campingen är ju helt ny, så det gäller att byta upp sig. Det är lite som skillnaden på gamla Windows och Android, säger han.
Hur har alla nyheter tagits emot bland er gäster som varit här i många år?
– Det har varit mestadels positiva reaktioner, men en del äldre har varit försiktigare i attityden. Förändring skrämmer, säger Lennart Lindsjö.
En del av säsongsgästerna har haft sina husvagnar stående på området i flera decennier. Beslutet att alla vagnar måste besiktigas, som en del i det nya säkerhetsarbetet på campingen, togs också emot med oro.
– En del blev lite konfunderade när de skulle köra härifrån med sina gamla vagnar. De var rädda att de skulle bli bortkörda. Men det handlar ju om säkerhet, och det har folk förstått nu. Det är nya tider – och det är bra.
"Man får hugga i där det behövs". Ola och Anna Ambuhm vill involvera sig i alla delar av arbetet, även när arbetet innebär att hjälpa gästerna med att lyfta en husvagn på plats.Bild: Micaela Landelius
Och med de nya tiderna kommer fler nyheter. Inför sommaren byggs också ny reception, butik, gatukök och konferenslokaler. Nästa år är planen att fortsätta utbyggnaden med en restaurang, som man hoppas ska bli något av en mötesplats för både campinggästerna och Näsetborna.
– Det blir ingen fine dining, inget uppklätt. Gästerna kan komma in från stranden och äta en köttbit eller pizza. Vi ska bygga ett stort trädäck och tänker ta in trubadurer. Det blir ett avslappnat alternativ till andra restauranger på Näset, säger Ola Ambuhm.
I framtidsplanerna ingår också att knyta kontakter med lokala leverantörer som kan förse meny och butik med närodlade råvaror och produkter.
"Jag har campat hela livet", säger Viktoria Burhoff, som hjälper mamma Marianne Burhoff att ställa i ordning familjens mobila sommarhem, tillsammans med farfar Jan Nilsson.Bild: Micaela Landelius
Med nystarten hittar också nya gäster till Näset. Ute på campingen håller tre generationer från Staffanstorp på att bygga upp sommarens mobila hem, komplett med trädgård och blomlådor.
– Det är tillgängligheten och utbudet som lockar. Vi gillar hela konceptet och det är alltid spännande att komma till en ny camping. Man får nya grannar, lite som i ett villaområde, säger Marianne Burhoff som har levt campingliv i nästan trettio år.
"Jag är nyfiken på allt nytt, och jag tror att det här blir riktigt bra", säger Eva Bohman och lämnar över ett avtal till Anna Ambuhm.Bild: Micaela Landelius
Just då hörs rop från granntomten. En husvagn har fastnat i gyttjan och från alla håll strömmar folk till för att knuffa på.
– Det är det som är campinglivet. Inte anonymt som på hotell, här är alla grannar och vi hjälps åt. Det är den sociala gemenskapen som betyder något, säger Eva Bohman från Trelleborg.
–Jag är nyfiken på allt nytt, och jag tror att det här blir riktigt bra.
Gå till toppen