Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmö stad slutar köpa bostadsrätter till nyanlända

På grund av stigande priser slutar nu Malmö stad att köpa bostadsrätter till nyanlända, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Istället ska kontorslokaler, fabrikslokaler och vårdinrättningar omvandlas till tillfälliga boenden.

Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh.Bild: Hussein El-alawi
– Det går inte att köpa bostäder i den omfattningen med de priserna, säger kommunstyrelsens ordförande.
Slutar ni omgående?
– Det ligger ett fullmäktigebeslut i botten, men det är inte meningen att Malmö stad ska snedvrida bostadsmarknaden. Jag har varit i kontakt med ordförandena i tekniska nämnden och socialnämnden för att stoppa detta. Signalen är tydlig. Vi vill att köpen avbryts, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Katrin Stjernfeldt Jammeh säger att beslutet fattades efter att hon sett den senaste statistiken om kraftigt stigande borättspriser.
– Med den kostnadsutveckling Malmö har idag på 19 procent och ett mindre utbud så är köpen ett sämre alternativ.
När de höjda priserna satt käppar i hjulen för kommunalt borättsköpande återstår tidigare alternativ som kontorslokaler, fabrikslokaler och gamla vårdinrättningar som omvandlas till tillfälliga boenden.
– Lägenhetsköpen var hela tiden tänkt som ett komplement. Det inte meningen att göra det svårare för Malmöbor att konkurrera på bostadsmarknaden, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Även modulbostäder finns med bland de lösningar som hon sätter sitt hopp till.
– Det är bättre om vi kan ordna modulbostäder åt de nyanlända och att de sedan kan ställa sig i bostadskö som alla andra.
Sydsvenskan har skrivit om Malmö stads avtal med Svensk fastighetsförmedling om att köpa bostadsrätter till 300 nyanlända.
– Kommunen är skyldig enligt lag att klara bostäderna åt nyanlända. Presenteras det som en gräddfil så är det klart att det kan sticka i ögonen, men vår ambition är att det bara ska vara tillfälligt boende, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Läs också 268 bostadsrätter köpta för skattemiljoner – nödlösningarna har blivit permanenta
Nya avtal gör också att hyresgästerna inte längre kan få besittningsrätt, som tidigare skapat problem.
När lägenhetsköp inte längre finns med på spelbordet lägger nu Katrin Stjernfeldt Jammeh ett annat kort, som handlar om en fråga som S i Malmö drivit länge.
– Vi ska skriva till regeringen och begära att man fullt ut räknar av eget boende, ebo. Det är orimligt att man inte gör det, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Om ni inte får gehör för att räkna av ebo mot andra nyanlända, behöver ni då köpa lägenheter igen?
– Vi gör hela tiden en bedömning. Vår ambition har varit att hitta en bredd och få bostäder inom olika områden i stan. Vi vill påverka den vanliga bostadsmarknaden så lite som möjligt.
Gå till toppen