FCR

Max Wiman: Offensivt LB07 kan bli hållbart –Rosengård hotet mot sig själv

Bild: Emil Langvad/TT
Om det för ett par år sedan hade gått att satsa på att LB07 skulle vara i allsvenskan 2017, hade det säkert funnits stora pengar att tjäna.
Hade jag själv funderat på att de skulle nå dit, hade till och med jag förmodligen samtidigt ifrågasatt min idrottsliga kompetens och mitt förnuft.
Nu tvekar jag inte ens att hävda en tro på att LB07 klarar kontraktet med marginal och förmodligen skulle det tipset ge en intressant avkastning om det var spelbart och går in.
Vad vet jag, spelar ju aldrig - och tippar illa. Men förhoppningsvis är detta inte en jinx av Malmös senaste allsvenska lag.
En målmedveten lokal satsning har sakta men säkert burit frukt. Klubbchefen Johan Andersson må ha temperament, men han står stadigt på jorden i Limhamnsblåsten. I år har han fått gå lite utanför ramarna, det är en nödvändighet, men värningarna har skett med mått och sans. Och LB07 har en offensiv välskolad spelidé, som kan gå hem även i allsvenskan.
Början blir viktig, tuff start med mästarna Linköping borta och ett lite oroande skadeläge.
Derbyna - de första i Malmö i kvinnlig fotbolls högsta serie (Skabersjö som var där samtidigt som IFK Malmö alternativt MFF, tillhör Svedala kommun) - kommer att bli speciella.
Det första fuskas bort då det enligt programmet ska spelas söndagen i midsommarhelgen, när stan är tom.
Det andra kan bli en fantastisk happening på Swedbank stadion. Är du fotbollsvän, så skriv in 30 augusti i almanackan. Jag vet att ambitionerna är att göra det till mycket mer än en fotbollsmatch och håller sig båda lagen i nivå med mina tips, har gör de sitt. En svensk EM-framgång (mindre sannolik) och ett cupguld för FCR dagarna före (mer sannolikt) skulle också hjälpa till.
Största hotet mot FC Rosengård är - FC Rosengård.
Kraschlandningen mot Barcelona, bådar inte för en allsvensk rivstart. Hinner tiden läka såren för relativt segermätta spelare? Troligen på sikt, inte minst med hjälp av att Linköping tappat så mycket - och att Anja Mittag var en sista minuten förstärkning med Fingerspitzengefühl.
Anja Mittag hade två tuffa år utomlands. Nu kommer hon "hem" till tryggheten. Hennes allsvenska facit säger allt: 68 matcher, 61 mål, 33 assist. Med totalt 268 avslut innebär det att hon gör mål på 22 procent av dem. Mer än vart femte alltså.
I allsvenskan kan förlusten av Marta kompenseras av Mittag. Hittar Mittag och Lotta Schelin harmoni med varandra på planen och sig själva, ska ingen kunna stoppa dem.
Samtidigt ser vi hur mästarna Linköping, tappat Pernille Harder, Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö, tre tunga offensiva landslagspjäser. Linköping och Sverige har dessutom ett gemensamt minst lika tungt tapp i tränaren Martin Sjögren till norska landslaget. Att Sverige inte tog honom först är fullständigt obegripligt.
Allsvenskan bakom Rosengård kan bli rekordjämn och trots att resten förmodligen slåss om andraplatsen, byggs ett nationellt intresse på många plan. Klubbarna är ambitiösa i sin strävan att göra serien mer sedd och attraktiv.
Derbyt på Swedbank stadion är ett exempel. Hammarby inleder på Tele2 arena. Eskilstuna säljer rejält med förköp.
Vi ser hur de spanska, engelska, tyska och franska ligorna bara växer och den svenska håller fortsatt en hyfsat hög nivå och på flera håll spirar intresset på ett sätt som vi i publiktröga Malmö nog inte riktigt förstår.
Men tanken är att allsvenskan ska vara en god perenn och sådana växer inte med blixtens hastighet. De växer för hållbarhet.
Svenska Fotbollförbundet hakar dessvärre inte på, har lagt sig platt för alla krav förbundskaptenen Pia Sundhage ställt. Att Sverige mötte Kanada förra veckan är väl sin sak - men att lägret förlängdes ytterligare fem dagar med en match mot ett pojklag, så att klubbarna fick hem spelarna fyra dagar före premiären är helt osannolikt även om det var officiella Uefadatum och EM väntar i sommar.
Mest osannolikt av allt - att Lotta Schelin spelade/spelades i denna match mot killarna med tanke på hennes lårproblem - nu missar hon premiären för FC Rosengård, precis som hon missade Champions League-matchen före landslagslägret. Man kan verkligen undra varför hon var på landslagslägret överhuvudtaget.
Sundhage har nästan sett landslagsspelarna mer än klubbtränarna i vår. Hon har - håll i er - fått rå om dem i 30 dagar sedan första januari.
På förbundets hemsida finns två nyheter publicerade under seriens flik i år, förresten. Att Vittsjö inte fick arenadispens - och att de sedan fick det.
Att svensk fotboll dessutom väljer att kalla sin högsta serie för något som får en att tro att det är ett mästerskap i ett klassikt brädspel kommer jag aldrig att förstå.
Men det är en helt annan historia.
Max Wimans tips
1. FC Rosengård
2. Eskilstuna United
3. Linköpings FC
4. Kopparbergs/Göteborgs FC
5. KIF Örebro
6. Piteå IF
7. Vittsjö GIK
8. LB07
9. Kristianstads DFF
10. Djurgårdens IF
11. Kvarnsvedens IK
12. Hammarby IF
Läs alla artiklar om: Inför damallsvenskan 2017
Gå till toppen