Nord & Francke

Skam, analys avsnitt 1

Vi skärskådar den norska serien varje vecka. Idag: blickarna.

Bild: NRK
Detta är alltså en analys av avsnitt 1 i fjärde säsongen av Skam. Vi kommer att skriva om varje avsnitt på detta sätt. Planen är att publicera varje lördag. Och obs: Varning för spoilers! Titta helst på avsnittet först och läs sen.
Sanas första replik: Är jag sen?
Isak, i famnen på Even: Vi är färdiga, vi.
Hon är försenad till att hjälpa till med flyttlasset, Isak har redan flyttat ut ur kollektivet med hjälp av Even och de andra.
Men också: Fjärde säsongen av Skam är extremt efterlängtad av fans i hela världen som har väntat sedan före jul på ett livstecken. Så ja, Sana är verkligen sen. Och Isak & Even är färdiga, de har befunnit sig i fokus i hela säsong tre och tar nu ett steg tillbaka och lämnar över stafettpinnen till henne.
Så snyggt. Skam är en serie som pratar mycket med tittarna, och ännu innerligare är kontakten med de extra uppmärksamma fansen. Scener speglas i varandra, ledtrådar läggs ut och plockas upp – det är smart men inte skriva-på-näsan-smart.
Starten på säsong 4 handlar mycket om blickar. Serieskaparen Julie Andem har hela tiden varit bra på att vila i ansiktsuttryck och stämningar, här gör hon det extremt mycket. Ett axplock: Sanas blick på killarna i gathörnet som spänner sina magrutor. Evens förälskade blick på Isak. De förtjusta blickarna som Sana och hennes brors kompis Yousef ger varandra. Noora betraktar Yousef och lyser upp för första gången sedan avslutningen på andra säsongen. När Sana vänder sig om och dödar sin bror Elias med blicken efter att han har kallat henne "slavekvinne":
Där får vi också se Yousefs blick som säger det där var INTE okej.
Redan har det ordnats omröstningar i sociala medier om vad Sana och Yousef ska kallas som par – Noora + William blev Noorhelm, Even + Isak blev Evak – och det hela har landat i Yousana. Det är så tydligt att de har känslor för varandra men det finns också höga hinder. Sana är troende muslim och har valt bort både killar och alkohol. Hittills i serien har det mest varit ett faktum, redan ett avsnitt in i nya säsongen är det en brännpunkt.
På gymmet träffas tjejerna och Elias gäng för första gången och där snackar vi blickar deluxe! Det är en spegling av scenen med dansechicksen i säsong 3 när Isak, Jonas, Mahdi och Magnus sitter och kollar in en dansrepetition och blir helt tagna av tjejernas arbetande kroppar (nåja, inte Isak, men de andra). Nu ser vi det när Sana, Vilde, Chris och Eva kommer in på gymmet där det nya killgänget tränar tillsammans.
Mängden drama som utlovas under dessa korta minuter är knappt hanterbar – så många olika förvecklingar, så mycket komplikationer är möjliga. Den här våren kommer att bli en känslomässig bergochdalbana.
En blick till, förresten: Att Elias kallar Sana slav har sin grund i att hon förlorade ett vad och priset var att vara hans "slav" under en vecka. När han kallar henne det inför alla så ser man hur det bara rasslar till i Vildes huvud:
Det är ju främst hon som tidigare fört olika resonemang kring vad Sana, som är troende muslim, kan eller inte kan göra – på ett rättframt men väldigt naivt sätt. Nu vet hon ju inte att Elias skämtar.
Men Vilde släpper snabbt den bollen. Hon letar aktivt efter en kille som Noora kan förälska sig i för att glömma William och när tjejerna, minus Noora, går in på gymmet för att Sana ska lämna nycklar till sin bror får hon napp. Snabbt lyckas hon administrera sig till att tjejerna blir medbjudna på en fest som Elias och hans kompisar ska på.
Sana står maktlös bredvid och ser allting hända och kan inte stoppa det. Länge har hon framgångsrikt navigerat mellan sina två världar och hållit dem åtskilda. Eller, det är vad vi tror. När vi ser allting skildrat från hennes synvinkel får vi mer förståelse för hur dessa världar faktiskt ständigt krockar och inkräktar på varandra och hur svårt det är för henne att vara en i gänget samtidigt som hon underhåller sin tro och modellerar fram sin roll som syster och dotter.
Essensen av första veckans avsnitt är: Sana och Yousef spanar på varandra. På festen hamnar Noora i samma soffa som Yousef och de ser förtjusta ut båda två. Det är åtminstone meningen att vi ska tro det. Precis före eftertexterna får vi se Sanas chockade och bedrövade blick. Ett triangeldrama är under uppsegling och hur ska hon hantera det?
Extra drama erbjuds i att Elias och hans kompisar har gått i samma skola som Even tidigare gick i, och som han har lämnat ganska brådstörtat. En av killarna, Mikael, var hans bästa kompis (och det var han som spelade in filmen som Isak hittade när han googlade på Even när de precis hade träffats). Vad händer när de träffas igen?
Detta är första gången jag ser Skam på det sätt som serien har skapats: klipp för klipp under veckan och däremellan publiceras sms-chattar, Instagrambilder och Youtubefilmer på Skamsajten. Eftersom jag tyvärr är oförmögen att göra detta halvdant följer jag också rollfigurernas Instagramkonton och Snapchat och även en mängd fankonton och Facebookgrupper – man kan säga att jag har fullt upp.
Att se det såhär i realtid och överdriva intaget av information är en helt annan upplevelse än att se det som en vanlig tv-serie. Jag inser att det inte alls är nödvändigt men tänker inte gå miste om det.
Avsnitt 1 av nya säsongen av Skam finns nu på SVT Play. Varje lördag kommer ett nytt avsnitt. Klippen som avsnitten består av kan under veckan ses i ett flöde efterhand de läggs ut på Skamsajten.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Läs alla artiklar om: Tv-serien Skam
Gå till toppen