Sport

Isländsk kraft ska lyfta nykomlingen: ”Jag älskar redan staden”

I många år var Sara Björk FC Rosengårds pulserande fotbollshjärta. Nu ska Fotbolls-Malmö få en ny isländsk Björk att vårda och njuta av. Anna Björk Kristjansdottir är försvarsstrategen som ska organisera LB07 kvar i Damallsvenskan. – Det är lite synd att Sara inte är kvar, det hade varit kul, men vi träffas och trivs ihop i landslaget.

Anna Björk Kristjansdottir är försvarsstrategen som ska organisera LB07 kvar i Damallsvenskan.Bild: Lars Brundin
När Sara Björk Gunnarsdottirs urkraft var på fullvarv var Rosengård svårslaget.
– Jag är en lugnare spelare. Men jag spelar väl också fysiskt, det gör alla spelare på Island, säger Anna Björk Kristjansdottir.
Hon debuterade redan som 15-åring i den isländska ligan. Under hela sin fotbollstid på Island representerade hon Stjarnan som kommer från Garðabær, den sjätte största staden på Island en halvmil söder om Reykjavik. Den lilla staden är vid sidan om fotbollen mest känd för Ikeavaruhuset, den enda på Island.
”Jag var inte beredd att flytta när jag var typ 22. Och jag ville inte ge mig iväg till vilken klubb som helst.”
– Så jag har ätit köttbullar många gånger under min uppväxt, säger 27-åriga Anna Björk Kristjansdottir.
Hon vann allt och lite till med Stjarnan, gjorde sig bekant med Champions League-spel, etablerade sig i landslaget, innan hon förra året lockades till spel i Örebro.
– Jag var inte beredd att flytta när jag var typ 22. Och jag ville inte ge mig iväg till vilken klubb som helst. Dessutom hade jag börjat mina studier och ville hålla i det också.
Rosengårds Sara Björk Gunnarsdottir 2016.Bild: PETTER ARVIDSON
Men när Lars Lagerbäck skapade fotbollshysteri med herrarna vid EM förra året, så hade Anna Björk Kristjansdottir flyttat till Örebro och inlett sin svenska karriär.
– Fotbollsälskarna på Island saknar Lagerbäck mycket men till sommaren får vi tjejer försöka göra om killarnas bedrift. Vi kan nog överraska på EM lite grann.
Då gäller det för Anna Björk Kristjansdottir att som gammeldags centerback hålla reda på försvarsspelet. Samma uppgift har hon fått i LB07. Hon har värvats för sina naturliga ledaregenskaper. Hon är passningsskicklig, bra huvudspelare och en hårt arbetande försvarare på plan.
¬ Efter några månader här har jag kommit in i Malmölivet bra, tycker hon.
” Vi kan nog få ihop ett lag som inte ska behöva slåss i botten på tabellen. Det känns väldigt bra inför seriestarten.”
– Jag älskar redan staden. Det är nära till allt, och det är väldigt nära till storstaden Köpenhamn också. Det enda är att jag har lite svårt för språket, skånskan liknar inte riktigt det som jag vande mig vid i Örebro. Fortfarande pratar jag mycket engelska med tjejerna i laget, säger Anna Björk Kristjansdottir.
Hon bor med sin pojkvän mitt i Malmö, inte långt från Malmö idrottsplats som är Rosengårds hemvist.
LB07 huserar på mer idylliska Limhamns idrottsplats.
– Jag älskar den idrottsplatsen. Liten, visst, men det räcker till och det skapar en familjär atmosfär. Man känner sig hemma, som idrottsplatserna som vi har på Island.
Johan Andersson under LB07:s firande hemma i Limhamn av avancemanget till damallsvenskan den 9 oktober 2016 i Malmö.Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
Och hon är övertygad om att LB07 har kapacitet att överraska som debuterande nykomling i Damallsvenskan.
– Okej, det saknas en del erfarenhet. Vi har kanske inte så många som har internationell rutin. Det är den stora skillnaden från min tid i Örebro förra året.
– Men här finns många talangfulla ungdomar som vill visa vad de kan. Vi kan nog få ihop ett lag som inte ska behöva slåss i botten på tabellen. Det känns väldigt bra inför seriestarten.
Som för LB07:s del är mästarna Linköping borta.
– Det ska bli kul. Vi får ett kvitto på vad vi klarar av direkt, säger Anna Björk Kristjansdottir.
Anna Björk Kristjansdottir.Bild: Lars Brundin

Anna Björk Kristjansdottir

Ålder: 27
Bor: Lägenhet vid Triangeln i Malmö
Familj: Pojkvännen Robert. Övriga familjen bor kvar på Island, mamma Droplaug, pappa Kristjan, storebror Baldvin, mellanbror Bjarni och tvillingbror Birkir.
Yrke: Studerade till sjukgymnast på Island, ska ta upp studierna i Lund i höst. Jobbar halvtid som tränare på fotbollslinjen på Bellevuegymnasiet.
Meriter: Tre ligatitlar med Stjarnan på Island, åtta olika cuptitlar. Har spelat Champions League med klubben. Spelade för Örebro i Damallsvenskan 2016. 28 landskamper för Island.
Aktuell: Försvarsstrateg hos nykomlingen LB07 i Damallsvenskan.

Så gick det förra säsongen

Etta i elitettan
Målsättning i år
Att etablera sig i Damallsvenskan.

Tränare:

Sven Sjunnesson, assisterande tränare Otto Persson samt Michel Devillaz.

Första matcherna

16 april sön Linköping borta
23 april sön Piteå hemma
”Inte många tror på oss, det bryr jag mig inte om. Rent historiskt de kommer upp i elitettan får svårt i allsvenskan. Men vi har bra spelare. Serien förra året var bättre än någonsin så det har funnits få lag som är så förberedda som vi för allsvenskan.”
Sven Sjunnesson.

Kommit och gått

Nyförvärv: Malin Winberg Östersund, Anna Björk Kristjansdottir, Örebro, Evelina Parikka PK-35, Iina Salmi Rosengård, Simone Rydahl, Bröndby, Malin Gunnarsson, comeback, Emelie Erlandsson, comeback.
Förluster: Sophie Sundqvist, Rosengård, Malin Gunnarsson okänt, Josefine Rydle slutat, Fia Petersson slutat, Emma Ekman Borgeby FK , Sara Andersson Borgeby FK
Läs alla artiklar om: Inför damallsvenskan 2017
Gå till toppen