Kävlinge

Man fastklämd under gravsten

En man fick en gravsten över sig på kyrkogård i Stora Harrie och fastnade med ena benet under stenen.

Räddningstjänsten på plats på kyrkogården i Stora Harrie.Bild: Patrick Persson
En äldre man fastnade med sitt ena ben under en gravsten på Kyrkogården i Stora Harrie i Kävlinge på söndagseftermiddagen.
– Han fick en gravsten över sig och fastnade med benet. Uppenbarligen har den här stenen lossat eller ramlat omkull på något sätt, säger Mats Streer, inre befäl på räddningstjänst syd.
Mannen, som är i 60-årsåldern, var på besök från Malmö för att sätta blommor på en av gravarna. När han tog tag i gravstenen för att stötta sig mot den och placera blommorna på marken, så välte stenen mot honom.
Bild: Patrick Persson
Mannen lyckades ringa sin fru, som larmade efter hjälp. När den första räddningspersonalen kom till på platsen hade mannen hade suttit fast i minst en kvart. Räddningspersonal lyckades lyfta stenen en bit, men med hjälp av grannar som kom till hjälp lyckades de gemensamt lyfta stenen tillräckligt för att mannen skulle komma loss.
Mannen ska inte ha fått några allvarliga skador. Larmet kom vid 15.45-tiden.
2012 infördes nya regler för gravstenar vilket innebär att de ska förankras i marken. Detta efter en olycka i Bollebygd året innan då en åttaårig flicka fick en gravsten över sig och omkom.
Efter händelsen ska Stora Harrie församling undersöka alla gravstenar på kyrkogården för att se att de står stabilt.
– Vi går regelmässigt en gång om året går runt tittar, men om det nu regnat mycket på sista tiden kanske det är någon som står olyckligt. Sånt här får inte hända, säger Mats Anderson Risberg, kyrkoherde.
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen