FCR

Nystart med ny stjärna i centrum: "Få som kan stoppa henne"

FC Rosengård pekas ut som klara mästarfavoriter, men i premiären räknar tränaren Jack Majgaard Jensen inte med att bjuda på mästarspel. – Jag förväntar mig verkligen inte att allt ska sitta perfekt, säger Rosengårdstränaren Jack Majgaard Jensen

Lieke Martens får en större roll i ett FC Rosengård som nyligen tappade Marta Vieira da Silva till Orlando Pride.Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
De senaste veckorna har bjudit på tuffa smällar för FC Rosengård. Först blev laget utslaget ur Champions League och en vecka före den allsvenska starten förlorade laget anfallsstjärnan Marta Vieira da Silva.
Samtidigt som Jack Majgaard Jensen har försökt spela in en startelva till premiären har skador på landslagsspelarna Lotta Schelin och Hanna Folkesson stört uppladdningen.
– Men söndagens premiär blir starten på något nytt för oss, säger han.
Utvärderingen av förra säsongen och Champions Leagueförlusten mot Barcelona har tillsammans med några nya spelarvärvningar gjort att han möblerar om i uppställningen. Mest påtaglig blir förändringen att Lieke Martens ges en mer central roll. Nederländskan ska agera som en nummer tio och är tänkt som navet i Rosengårds offensiv.
Jack Majgaard Jensen ser henne som Rosengårds svar på förra årets poäng- och skyttedrottning, Linköpings Pernille Harder.
– Hon är samma typ, tycker han.
– När vi inte längre har de spelarna som vi hade förra året öppnar det upp för att Lieke ska spela centralt och där tycker jag att hon fungerar bäst. Nu ska hon bli den som styr vårt offensiva spel. Det blir en fri roll där hon själv upptäcker var hon får ut mest. När hon är rättvänd och kommer med fart är det få som kan stoppa henne.
När alla är friska förväntas laget spela med tre anfallare och mer offensivt än tidigare.
– Ska vi slå ett lag som Barcelona framöver behöver vi fler offensiva möjligheter i spelet och det är det vi ska jobba med.
Hur tror du steget blir för spelarna att ta klivet från stormatch i Champions League mot Barcelona till vardagen med allsvensk premiär mot Kvarnsveden?
– Det är alltid tufft att komma tillbaka efter en sådan motgång. Det märkte vi redan förra säsongen när vi hade svårt att komma i gång i premiären mot Kristianstad.
Medan Lotta Schelin inte finns med från start så kliver senaste nyförvärvet Anja Mittag in direkt i startelvan.

14.00

FC Rosengård–Kvarnsveden
Malmö ip
Zecira Musovic – Emma Berglund, Amanda Ilestedt, Anita Asante, Ali Riley – Sanne Troelsgaard Nielsen, Ebba Wieder, Iva Landeka, Ella Masar – Lieke Martens, Anja Mittag.
Ersättare: Erin McLeod, hanna Folkesson, Lotta Schelin, Hanna Persson, Sofie Junge Pedersen, Sophie Sundqvist, Lina Nilsson.
Läs alla artiklar om: Inför damallsvenskan 2017
Gå till toppen