Sverige

De gör ett spel för Etiopiens gravida kvinnor

Förra året dog 87 000 nyfödda barn i Etiopien. Risken att dö vid förlossningen är tjugo gånger högre än i Sverige. Malmöstudenterna Emil Svensson och Alexander Hedvall tänker ändra på det. Med ett mobilspel. Snart åker de till Addis Abeba för att testa sin prototyp.

Kvinnan på Emil Svenssons datorskärm är gravid. Vi vet precis i vilken vecka, för det är Emil och kompisen Alexander Hedvall som har konstruerat henne.
Bild: Peter Frennesson
De vet också att hon snart bör äta sin injera, det fyllda etiopiska tunnbrödet. Men att hon innan dess måste gå och hämta vatten till familjen.
– Att bära trettio liter vatten en mil är inte särskilt lämpligt om man är höggravid, säger Emil Svensson.
–Eller nyförlöst, fyller Alexander Hedvall i och pekar lite längre till höger på tidslinjen.
De är spelutvecklare. Den etiopiska kvinnan är huvudkaraktär i deras examensarbete vid Malmö högskola. Båda brinner för pedagogiska spel, och de tvekade inte inför anbudet att konstruera ett mobilspel som ger Etiopiens kvinnor råd under graviditeten och förmår dem att söka sakkunnig hjälp.
Mobilspelets målgrupp: Basherow Hassen, fyrabarnsmamma i Etiopien.Bild: Mulugeta Ayene
Bara var tredje förlossning i Etiopien sker med en barnmorska eller sköterska närvarande. Det ingår inte i landets tradition att söka sådan hjälp. Detta berättade professor Rahel Bekele från Addis Abeba när hon gästade Malmö högskola i vintras.
Professor Bekele forskar om IT och kommunikation. De två studenterna nappade på hennes idéer om att sprida information i smarta mobiler, och efter fyra månaders arbete börjar deras spel ta form.
Att konstruera något som verkligen kan göra skillnad i människors liv känns meningsfullt, säger de.
Spelets princip är enkel. Genom att göra ”rätt” val i en rad situationer förbättrar kvinnan sina chanser att föda ett friskt barn – och själv överleva förlossningen med hälsan i behåll. Rätt val kan exempelvis vara att söka hjälp på vårdcentralen i stället för hos byns kloka gumma.
Mobilspelets konstruktörer: Alexander Hedvall och Emil Svensson går sista terminen på Malmö högskolas utbildning i spelutveckling.Bild: Peter Frennesson
Den 24 april måste prototypen vara spelbar. Då reser Emil Svensson och Alexander Hedvall till Addis Abeba för att testa sitt spel på den tilltänkta målgruppen: kvinnor på den etiopiska landsbygden.
Att de flesta av dessa aldrig har spelat något annat än brädspelet Kalaha är en utmaning. Men det finns fler.
– Om spelet innehåller något som kvinnorna retar sig på kommer de inte att spela det, säger Alexander Hedvall.
– Vi får inte föreslå något som strider mot deras värderingar, säger Emil Svensson.
Ett förslag om att söka sakkunnig hjälp kan vara okej. En lösning där mannen går och hämtar vatten är omöjlig. Sådant händer inte.
Hur löser spelutvecklarna detta? Det återstår att se, svarar de.
–Nu reser vi till Etiopien för att lyssna och ta in så mycket information som möjligt.
Gå till toppen