Huvudledare

Ledare: Gamlingarna är värda ett liv med dofter och smaker.

Wallenbergare. På kalvfärs och mycket grädde. Med whiskylingon. Mums även på hemmet.Bild: Janerik Henriksson/TT
Vissa frågor tycks alltid komma som upprörande nyheter, hur många år problemet än har varit känt.
Som svälten bland Sveriges äldre.
Att gamla människor på sjukhus och i äldreomsorg ofta serveras trist och näringsfattig mat under torftiga måltider borde vara illa nog. De äldre förtjänar vällagad mat med doft- och smakupplevelser.
Men problemet är så mycket större.
Med undernäringen på vårdboenden och bland hemmaboende följer försvagade kroppar som lättare drabbas av sjukdomar och biverkningar; infektioner, tandlossning, depressioner, ökad fallrisk.
För att nu inte nämna samhällets kostnader. Den kommun eller vårdinrättning som tror den är smart genom att spara några kronor på de äldres måltider ska veta hur lätt det är att skjuta sig i foten:
Enligt Dietisternas riksförbund kostar en undernärd patient 10000 kronor mer per dygn att vårda än en välnärd patient.
Aftonbladet skrev i höstas om hur 75000 svenskar svälter och att 15000 av dem riskerar att dö i undernäring. Det är sorgligt, särskilt som det finns mycket som kan göras.
Häromdagen skrev fyra liberaler i Upsala Nya Tidning om dels en laga-mat-garanti i hemtjänsten, dels ett utvecklat rutavdrag som omfattar matlagning i hemmet. Och många äldreboenden borde kunna rycka upp sig – laga mat från grunden, utan att snåla på smör, grädde och socker.
Som en del i den medicinska behandlingen.
Som en förebyggande åtgärd.
Som ett sätt att skänka våra äldre aptit och matglädje och ett mer njutbart liv.
Det är gamlingarna väl värda.
Gå till toppen