MFF

Max Wiman: Vilken avkastning på den utlåningen, Malmö FF

Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån
Det är en operation som ganska sällan lyckas - Malmö FF har gjort otaliga försök de senaste åren. Ska det lyckas handlar det om tajming, men också om inställning hos spelaren själv - och inte minst rätt miljö att hamna i.
Pawel Cibicki är en klassisk Malmöpåg som möjligen blev lite bekväm i kaxigheten.
Han dundrade in i A-truppen, han hade ett signeringsklart kontrakt med nederländska Groningen sommaren 2014 och bestämde sig först kvällen innan avresan för att tacka nej.
Cibicki fick göra Champions League-debut mot Olympiakos och var med och säkrade SM-guldet uppe i Solna mot AIK.
Han tyckte att fotbollens Europa låg för hans fötter och att allt bara var en tidsfråga, men så hackade maskineriet och självkänslan fick sig en törn och dåvarande tränaren Åge Hareide visade sitt missnöje med attityd och insatser under försommaren 2015.
Så kom utlåningen till Jönköping 2016, en tydlig markering från MFF att man trodde på Pawel Cibicki, men också att något måste hända, och ett klokt beslut från honom själv att anta utmaningen.
Jag har skrivit det flera gånger - Cibicki mådde nog bra både att komma från storklubben och storstan, där allt gick i givna hjulspår i full fart framåt. Åtminstone upplevde han nog det så.
Året i Jönköping blev en perfekt utbildning i ett väl organiserat lag där han fick ta stort ansvar. Pawel Cibicki växte både som spelare och ung människa.
Parallellt lånades Felipe Carvalho ut under hösten till Falkenberg - han kom till ett lag i försvarskaos och utan organisation och när han kom tillbaka hade utvecklingen närmast gått baklänges.
Det handlar om tajming, om inställning och inte minst rätt miljö alltså.
Utlåningen av Pawel Cibicki har stora likheter med den som MFF gjorde med Markus Rosenberg 2004 till just det Halmstad där han nu kanske fick det riktigt, riktigt stora genombrottet - tillika inför ögonen på förbundskaptenen Janne Andersson.
Tekniken, påhittigheten, näsan för målet, speluppfattningen - nu sys den ihop med 90 minuters hårt arbete också. Då kommer också den ultimata succén.
Pawel Cibicki kom hem till Malmö och fick en kontraktsförlängning på köpet. Den var en viktig markering och kan bli en viktig ekonomisk markör i framtiden, för fortsätter Cibicki så här så ligger Europa snart för hans fötter på riktigt.
Utlåningen betalade sig med ränta - för alla parter.
Påskgodiset han levererade på Örjans vall var av sådan kvalitet att man nästan häpnade. Klacken till Anders Christiansens 1-0 visade känslan, bicycletan till 2-0 på den obegränsade fantasin, det iskallt placerade skottet till 3-0 kylan. Och då ska ni veta att han hade en lång rad andra sköna bollkontakter och att samspelet med Markus Rosenberg börjar likna något riktigt stort.
Cibicki hade säkert ingen aning - men det var en fin hyllning till svensk anfallsfotboll när den är som bäst för det var nämligen på HBK-ikonen Fredrik Ljungbergs 40-årsdag och tillika på MFF-diton Martin Dahlins 49-årsdag.
Läs alla artiklar om: Allsvenskan 2017: Halmstad-MFF
Gå till toppen