Kävlinge

Anhöriga anklagar LSS-handläggare för att medvetet ha gjort fel – nu ska JO granska händelsen

Den 39-årige mannen från Löddeköpinge förlorade rätten till personlig assistens när han hamnade på sjukhus. Familjen ansökte på nytt men fick avslag. Nu anklagar de LSS-handläggaren för att medvetet ha daterat beslutet fel – och därmed omöjliggjort en omprövning.

Bild: Bertil Ericson / TT
Tidigare hade mannen haft rätt till assistans på fritiden och 40 timmar i veckan. I februari 2016 blev hans svårt sjuk och lades in på sjukhus. Det krävs särskilda skäl för att få rätt till assistans vid sjukhusvistelse och enligt anmälan till JO drogs mannens assistans in redan under sjukhusvistelsens första dag.
Mannen hade ett gravt funktionshinder och var dessutom svårt sjuk. Enligt anmälan till Justitieombudsmannen hade han inte möjlighet att tala själv och kunde därför inte kommunicera med sjukhuspersonalen.
”Sjukhustiden var mycket krävande med dramatiska händelser och mycket oro. Han hade stora behov att ha sin personliga assistent hos sig på sjukhuset”, skriver hans anhöriga i anmälan.
De ansökte flera gånger om att 39-åringen skulle få behålla sin personliga assistans under hela sjukhusvistelsen, som varade under lite mer än en månads tid. Men LSS-handläggaren ska istället ha skickat ett beslut om avslag gällande en kortare period.
Mannens anhöriga menar att de blivit dåligt behandlade och anklagar LSS-handläggaren på Kävlinge kommun för att medvetet ha daterat beslutet fel. På så sätt har det blivit omöjligt för dem att överklaga beslutet till förvaltningsrätten, menar de.
Nu kräver JO att Socialförvaltningen i Kävlinge skickar in skriftliga upplysningar för att bemöta de uppgifter som framkommit i anmälan. Senast den 3 maj ska upplysningarna vara hos JO för vidare utredning.
Vill du läsa fler nyheter från Kävlinge kommun? Gilla "Här i Kävlinge" på Facebook.
Gå till toppen