Åsikter

Läsartext: Dagen när svenskarna öppnade sina famnar

Mitt i allt det hemska såg man ljusglimtar efter terrordådet i Stockholm, menar Samuel Gilljam.Bild: Christine Olsson/TT
Pappa, minns du sjunde april 2017?
– O ja, det gör jag verkligen. Det var fruktansvärt. Jag minns hur min vän skrev till mig bara tjugo minuter efter det inträffat. Om hur hon sa att något hade hänt. Du förstår, hon var i Stockholm den dagen, på Centralstationen.
Läs mer:Tiotusentals stockholmare samlades för kärleksmanifestation mot terrorn
– Oj, vad hemskt!
– Ja, det var verkligen hemskt. Och det måste varit väldigt ofattbart för de som miste någon den eftermiddagen. Men vet du vad som hände sen?
– Nej? Vad hände sen?
– Jo, du förstår. Sverige hade länge varit i ett upplösningstillstånd. Riksdagen bråkade med varandra, och människorna i Sverige skyllde ofta på varandra. Men efter detta hände, så samma dag, öppnade folk upp sina hem för varandra. Hjälpte de som inte kunde ta sig hem. Butiker delade ut mat till de som inte hade någon och folk erbjöd sina sängar till de i behov.
Riksdagen började samarbeta och istället för att se varandra som fiender, började de ta varandra i hand.
– Men pappa, varför hade de inte gjort det innan?
– Det är en bra fråga. Jag tror att Sverige började sörja tillsammans, över de som omkommit och de som skadats. Sverige hade länge varit främmande för det som hände. Trott att det aldrig kunde hända oss. Men när det hände, började folk nog att inse, att vi bara är starka om vi är tillsammans. Att kärlek övervinner hat!
Detta är det jag vill kunna berätta för min dotter när hon växer upp. Inte att händelsen, som idag skakat Sverige, skapade hat eller fördomar.
Vi sörjer de som omkommit, ber böner till deras familjer och vänner. Samarbetar för att göra Sverige säkert och kärleksfullt.
Sörj de omkomma, hjälp de skadade och de i behov och ta hand om varandra.

Samuel Gilljam

Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen