Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Flyktingboendet på Sularpsfarmen stängs

Lunds kommun säger med omedelbar verkan upp hyresavtalet med Sularpsfarmen. Anledningen är farmens skatteskulder och fakturor som enligt kommunen är grundlösa.

Kommunen har sagt upp hyresavtalet med Sularpsfarmen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Sommaren 2015 behövde Lunds kommun snabbt hitta bostad för många ensamkommande barn. Då hyrde kommunen två hus av Sularpsfarmen utanför Södra Sandby. Månadshyran hamnade på drygt 100 000 kronor och avtalet skulle löpa ut sommaren 2020.
Nu säger kommunen upp hyresavtalet med omedelbar verkan.
Anledningen är att Sularpsfarmen enligt Skatteverkets granskning inte har redovisat hyresintäkter, försäljningsintäkter och moms korrekt. Sularpsfarmen har inte heller betalat sina skulder till Skatteverket innan dessa gått till Kronofogdemyndigheten, påpekar kommunen.
Dessutom har Sularpsfarmen enligt kommunen agerat illojalt mot kommunen bland annat genom att skicka fakturor utan underlag.
När hyresavtalet slöts gick kommunen med på att betala för anpassning av lokalerna. Sularpsfarmen fortsatte dock att fakturera 95 000 kronor i kvartalet utöver ordinarie hyra också efter det att hela kostnaden för anpassningen enligt kommunen var betald.
När kommunen bestred fakturorna anlitade Sularpsfarmen en advokat som begärde att kommunen omedelbart skulle betala den påstådda skulden på över 700 000 kronor. Enligt kommunen är kravet grundlöst.
Enligt kommunalråd Anders Almgren (S) kan kommunen inte fortsätta att betala skattepengar till ett företag som i sin tur inte lever upp till sina skyldigheter.
– Vi ska inte gynna verksamhet där det förekommer ekonomiska oegentligheter. Här har det under en längre tid förekommit uppgifter om att allt inte stått rätt till. Nu har vi tagit en närmare titt på detta, och uppgifterna stämmer.
För att vara säker på att allt går rätt till har kommunen anlitat en advokatbyrå i Stockholm. Det är också advokatbyrån som i egenskap av kommunens ombud formulerat och skickat uppsägningen av hyreskontraktet till Sularpsfarmen.
– Vi har anlitat advokat för att få en second opinion, så att vi inte hoppar i galen tunna, men också för själva handläggningen, för att se till att de har blivit delgivna och fått beslutet.
Det formella beslutet om att säga upp hyresavtalet fattades av servicenämnden när det stod klart att det fanns plats för de kvarvarande barnen på andra boenden.
Kommunen har betalat hyran till slutet av mars, och i början av mars fanns det ett tiotal barn kvar i lokalerna. De är nu alla placerade på andra ställen, säger Anders Almgren.
– Vi ville i god tid se till att barnen inte hamnar i kläm, och det har man kunnat lösa.
Sularpsfarmens ägare Nabil Fakhro fick efter telefonkontakt fem konkreta frågor från Sydsvenskan per mejl. Frågorna handlade om uppsägningen och skatteskulden. På alla fem frågor svarar Nabil Fakhro: "Svaret på din fråga finner du på Sularpsfarmens Facebooksida."
En timme efter att Sydsvenskan fått mejlet från Nabil Fakhro fanns det fortfarande inga svar på Facebooksidan. Dock hade han gjort en uppdatering med följande innehåll: "Kärlek, tillit och förståelse (tumme upp). Nybakt bröd alla dagar i veckan (tre hjärtan)."
Läs alla artiklar om: Sularpsfarmen
Gå till toppen