MFF

”Helt klart är det bra att komma till något mindre”

MFF-kaptenen känner igen en ung Markus Rosenberg i Pawel Cibicki. – Så klart. Vi var i samma ålder, gick till en mindre klubb, fick spela och fick självförtroende. Det finns många liknelser.

Pawel Cibicki gratuleras av Markus Rosenberg till drömmålet som betydde 2-0 mot Halmstad.
Som 22-åring lämnade Markus Rosenberg tryggheten i Malmö för en utlåning till Halmstads BK, slog igenom och kom tillbaka och gjorde succé.
Som 22-åring lämnade Pawel Cibicki tryggheten i Malmö för en utlåning till Jönköpings Södra, slog igenom och kom tillbaka och gjorde succé.
– Pawels utveckling är fantastisk. Det visar hur viktigt det är för unga spelare att ta ett byte om man kör fast. Det är något man bara kan känna själv. Under en tid utvecklas du att träna med bra spelare, men sen ser du när inget händer. Pawel hade ett fantastiskt år i Jönköping och nu ser vi hur duktig han är, fortsätter Markus Rosenberg.
Likheten är också att de båda flyttade till en mindre stad och en mindre klubb.
– Helt klart är det bra att komma till något mindre. Vi visste att han var en fantastisk fotbollsspelare, men att han var väldigt ojämn när han gick, säger Markus Rosenberg.
Just i Halmstad hade alltså Pawel Cibicki stor show påskdagen när MFF besegrade HBK med 3-0.
En klack fram till Anders Christiansen och 1-0, en bicykleta på inlägg från just Rosenberg till 2-0, ett välplacerat skott i krysset till 3-0 sedan även här Rosenberg stått för assisten.
– Det handlar om självförtroende. Det är allt egentligen. Pawel har blivit ännu bättre på att skjuta och hålla i bollen. Det är lätt att kombinera när vi spelar som vi gör och han är en smart spelare, säger Markus Rosenberg.
Kan självförtroende bli för stort? Just nu tar ju Pawel alla möjligheter - inklusive alla frisparkar...?
– En ung spelare ska bara avsluta hela tiden. Visst, ibland vill man ha tillbaka bollen. Men Herregud - han ska bara köra, han har blicken, svarar MFF-kaptenen med ett leende.
För samtidigt ser man också hur de båda kombinerar allt mer med varandra och hittar ytor och passningar för varandra.
– Det är klart att det är en skön känsla. Kolla Pawels tredje mål när vi hoppar över och touchar, det är så vi vill spela.
Pawel Cibicki själv tycker inte det är några stora hemligheter bakom "förvandlingen".
– Det är inte jättestor skillnad på mig. Det handlar om förtroendet. Det gör extremt mycket och det är roligt att kunna ge något tilllbaka.
Och med malmöitisk kaxighet hävdar han att det här bara är början.
– Vi kan mycket bättre. Detta är en försmak. Vi blir bättre för varje dag och har fortfarande lite saker att slipa på.
Med Jo Inge Berget tillbaka nämnde Magnus Pehrsson möjligheten att spela med tre forwards.
– Det är inga konstigheter. Det är bara siffror. I praktiken gjorde vi det fram tills han blev skadad, säger Markus Rosenberg.
Nu närmast väntar Djurgården hemma nästa måndag - och Rosenberg räknar med att MFF kan fortsätta ösa på framåt, trots på pappret bättre motstånd.
– Vi får se hur offensivt de kommer. Inte många som spelat offensivt på stadion mot oss sen jag kom hem. Jag tror faktiskt det kan bli en liknande match som mot Halmstad, faktiskt.
Läs alla artiklar om: MFF 18 april
Gå till toppen