Wimans blogg

Märklig match från minut ett - Anderssons comeback stark

MFF-ledningen vädjade om att motståndaren inte skulle visas ut. Och kastade tillbaka bollen när man fått ett felaktigt inkast.

FOTO: MAX WIMAN
Märkliga saker kan hända i idrottens värld. Men frilägesutvisning, straff och 1-0 i matchens första minut hör inte till vanligheterna.
David Boo Wiklander i Göteborg fällde utan tvivel Pavle Vagic i fritt läge för att göra mål, men ingen ville att straffet skulle bli utvisning.
– Vi uppmanade domaren att besinna sig och tänka en extra gång innan han tog beslut, sa MFF:s U21-coach Olof Persson. Jag tycker det blir lite väl tufft. Straff-rött kort-avstängning. Det skulle kunnat bli en bra U21-match och så blir det så hård bestraffning.
Straffen satte Tobias Sana i mål i snålblåsten på Heleneholms idrottsplats, men givetvis satte händelsen sin prägel på hela matchen.
– Definitivt borde domaren funderat någon vända till innan han var så snabb på avtryckaren. ett sådant beslut tappar bort syftet med de här matcherna lite, menade Olof Persson och MFF-bekante Göteborgscoachen Alf Westerberg var förstås inte glad.
Avdelningen ovanliga vänligheter fortsatte i andra halvlek med Pavle Vagic inblandad igen. En göteborgare sköt bollen hårt på honom så att den gick över sidlinjen. Domaren gav inkastet åt MFF. Då kastade MFF-arna helt enkelt inkastet tillbaka till Göteborg.
Det hade de råd till. För målen trillade in i strid ström.
2-0 gjorde Tobias Sana när han rundade Erik Dahlin i Göteborgsmålet, helt friställd efter en fantastisk djupledsboll från Mattias Svanberg som befann sig långt ner på egen planhalva.
3-0 svarade nyblivne lärlingen Pavle Vagic för efter smånätt MFF-spel i straffområdet.
4-0 nickade Felipe Carvalho in efter en misslyckad MFF-hörna som hamnade hos lagets "sisteman" Anton Kralj, som lyfte bollen högt i luften. Carvalho kunde nicka bollen i en båge över en felplacerad Dahlin.
5-0 fick Alexander Jeremejeff chippa in sedan Magnus Wolff Eikrem gjort en patenterad djupledare.
U21-coachen Olof Persson var mer nöjd än de senaste matcherna.
– Vi får ut mycket av "kanallöpen" vi pratat om. Vi gå rut brett och går ner bakom backlinjen med en yttermittfältare eller forward. Sen kommer vi till mycket inlägg och avslut.
Han valde att lyfta fram unge högerbacken Anton Kralj lite extra. Kralj har under flera år varit uppe och fått träna lite då och då med A-laget.
– Han har alltid gjort bra ifrån sig när han tränat med oss. Man såg hur de försökte bita fast spel på hans kant, men han är så rapp med att flytt fötterna. Han har lite Ricardinho-spel i sig. Löser allt med bra touch och fina passningar och kompenserar den icke-fördel han har av sin storlek.
Anton Kralj är nämligen en Philipp Lahm-typ, inte så lång om man säger så.
Pavle Vagic var en annan ung spelare som visade framfötterna. En fixad straff och ett mål och kvick i fötterna.
Erik Andersson är också ung, men har kämpat sig tillbaka med yttersta nogrannhet efter sin korsbandsskada. Hans 45 minuter var egentligen det mest imponerande i matchen. Det är inte ofta en spelare med den typen av skada ger sig in i dueller och spelar med så pass stort självförtroende i passningarna direkt. Erik lär må mycket bra av och kunna göra mycket nytta för TFF om det fortsätter som det börjat. Han är en mycket stor talang med en klurig vänsterfot och stor arbetskapacitet, inte minst defensivt.
Magnus Wolff Eikrem spelade 1,5 halvlekar och bjöd på den del fina pass och jobbade hyfat hårt, men briljerade väl inte.
Mattias Svanberg spelade 90 minuter som central mittfältare. Hade en assist alltså och en underbar rusch inkluderande en tunnel till ett friläge, som han tyvärr brände. Skulle nog behöva ett mål för självförtroendet.
Däremot hade Felipe Carvalho det anmärkningsvärt svårt, trots ett decimerat och nästan uppgivet Göteborg, med de defensiva situationer som uppstod i första halvlek. Slarviga pass på små ytor, tröga vändningar och tveksamma brytningar - han som ännu en gång var kapten i laget. Det är märkligt och synd att det inte blir någon positiv utveckling för uruguayanen.
MFF:s lag: Mathias Nilsson - Anton Kralj, Dennis Hadzikadunic, Felipe Carvalho (Hugo Andersson, 80), Victor Kristiansson - Magnus Wolff Eikrem (Felix Konstandeliasz, 67), Erik Andersson (Samuel Adrian, 46), Mattias Svanberg, Tobias Sana - Alexander Jeremejeff, Pavle Vagic (Kevin Harletun, 85).
Läs alla artiklar om: MFF U21
Gå till toppen