Åsikter

Läsartext: Nu blir jag soffliggare - eller proteströstar

Medierna lägger mycket liten vikt vid hur vi äldre har det i Sverige, skriver Louise Sundström.Bild: Pontus Lundahl/TT
Jag väntar sedan nästan ett år på en operation, som av vården betraktas som halvakut. Maken, 83 år, köar sedan ett par månader på en knäoperation av båda knäna. Han fick just veta att hans väntan blir minst ytterligare ett år. Han kan knappt gå, så att hålla sig ”in shape” för att klara en operation i ytterligare ett år blir svårt. Han har varit yrkesverksam i 60 år och tidvis betalt 80 procent av lönen i skatt.
Medan jag väntar, behandlas jag av tandläkaren för en besvärlig åkomma i en tand. Slutnotan för det blir ca 5 000 kronor. För en tand.
Efter att ha intresserat mig för politik i hela mitt drygt 70-åriga liv kommer jag, vid nästa val, antingen att inta soffan eller, på rent trots, rösta på Sverigedemokraterna.
Medierna lägger mycket liten vikt vid hur vi äldre har det i Sverige. Andra svaga gruppers önskemål, till exempel skolmaten, är mycket mer intressant än deras, som byggde den välfärd, som vi nu inte får ta del av. Vi minns vår ”skolmat”!
Medan Centern räddar världen med löften om miljön och Löfven uppträder som en statsman utomlands, så far många illa i Sverige, i en vård som är av hög kvalitet, men så otillgänglig, att kvaliteten blir närmast oväsentlig. ”Det går bra för Sverige”, men vård och, för den delen, skola, fungerar inte för alldeles för många.
Vi var många som såg undersköterskan på tv, som inte ville visa sitt ansikte för att hon skämdes. Hennes misstag? Hon är, efter ett helt livs jobb i vården, fattigpensionär och kan inte försörja sig. Jag skämdes också - å politikernas vägnar.
Allt prat om att man inte ska ställa svaga grupper mot varandra faller. Det finns bara en hög med pengar och ”medan gräset växer, så dör kon”. Vi dör snart ändå!
Jag skulle känna mig som en idiot, om jag röstade på något av de etablerade partierna igen. Jag har aldrig förr missat att rösta.

Louise Sundström

Malmö
Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen