Huvudledare

Ledare: Nyval ska ge May mera muskler.

Den brittiska premiärministern Theresa May satsar på nyval.Bild: Alastair Grant
En överraskning – och ändå inte:
Det blir nyval i Storbritannien den 8 juni. Det beskedet gav premiärminister Theresa May på tisdagen. Efter beslutet om brexit behövs stabilitet, förklarade May och anklagade oppositionen för att försvaga landets förhandlingsposition.
Men beslutet om att utlysa nyval handlar sannolikt också om en annan form av politisk instabilitet – den som drabbat ärkefienden Labour under Jeremy Corbyns allt annat än kompetenta ledning. May utnyttjar nu detta, även om hon hävdar att hon kommit fram till sitt beslut "motvilligt". Tidigare har hon sagt att det inte bör hållas några val före år 2020.
"Vi behöver ett val och vi behöver det nu. Vi har just nu en unik möjlighet att få det här gjort", sade May i ett kort anförande utanför premiärministerbostaden 10 Downing Street i London.
Den uppslitande brexitomröstningen har polariserat Storbritannien. Vad den framtid som nu väntar utanför EU kommer att innebära är i högsta grad oklart. Utträdesförhandlingarna kommer att dra ut på tiden och har egentligen inte ens börjat; det är mindre än en månad sedan May lämnade in den formella ansökan om utträde.
För att nyvalet ska bli ett faktum krävs att underhuset under onsdagen röstar för detta med två tredjedelars majoritet, men eftersom även Labour är med på nyvalståget blir omröstningen en ren formalitet.
Regerande Tories har sedan valet 2015 egen majoritet i underhuset, men den är knapp, endast tolv platser. Ledamöterna utses genom majoritetsval i enmansvalkretsar. Solidariteten med väljarna i det egna distriktet, vars välvilja kandidaterna är direkt beroende av, är därför många gånger väl så stark som solidariteten med partiet. Att få ledamöterna att följa partilinjen när underhuset ska rösta om kontroversiella lagförslag kan därför vara en besvärlig uppgift. Med endast ett dussin rösters övervikt finns inga marginaler att tala om.
May har tidigare sagt att det efter utträdet ur EU kan bli nödvändigt med radikala reformer i marknadsliberal riktning för att göra landet mer attraktivt för investerare. Det kan röra sig om sänkt bolagsskatt och olika typer av avregleringar. Den typen av förändringar kan bli svåra att driva igenom utan en stabilare majoritet än dagens.
Valet blir också ett sätt för May att konsolidera sin egen position som partiledare och premiärminister. Hon har själv aldrig lett partiet i ett parlamentsval. May tillträdde som partiordförande förra sommaren efter att företrädaren David Cameron avgått som en konsekvens av förlusten i brexitomröstningen.
Ett framgångsrikt val skulle stärka hennes auktoritet. Och May har goda chanser till framgång.
Labour ligger illa till i opinionen. Brexit innebar ett svårt bakslag och ordföranden Jeremy Corbyn gjorde en blek figur när han håglöst och utan framgång agiterade för att Storbritannien skulle stanna. Inte mycket talar för att han är bättre skickad att samla sitt splittrade parti och väljarna i den valrörelse som nu stundar.
May tar en risk, men en välkalkylerad sådan. Det mesta talar för att Tories har allt att vinna på ett nyval. En skicklig politiker vet att gripa tillfället i flykten.
Läs alla artiklar om: Nyval i Storbritannien
Gå till toppen