Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Petra Mede, Niklas Strömstedt och MSO till Christer Björkmans finalhelg på Malmö Live

Under tre kvällar i november kommer Christer Björkman att inta Malmö Live för att ge sin karriär en grand finale. På scen blir det Melodifestival-mani med Petra Mede och gästartister, en helkväll om Björkmans musikaliska resa samt en samtalskväll med Niklas Strömstedt om musikåret 1992 då Christer Björkman vann Melodifestivalen i Malmö.

Bild: Nille Leander
Förra veckan blev det offentligt att Malmö Live Konserthus låter Melodifestivalgeneralen Christer Björkman ta över huset under en hel helg i höst enligt konceptet "I huvudet på…" som hade premiär 2015 med sångerskan Annika Norlin. Förra veckan tillkännagavs inga detaljer, utan de presenterades vid en pressträff på Malmö Live på tisdagen.
Meningen var att Christer Björkman skulle vara på plats för att presentera programmet, men han har fastnat i Ukraina.
– Min inblandning har blivit större än vad det var tänkt och det gör att tiden att åka härifrån inte finns för det fattas så många avgörande beslut varje timme, säger Christer Björkman.
Men uppkopplad på Skype från Kiev berättade han om planerna för helgen i november. Fredagen den 10 november startar allt med föreställningen ”Smärta till hjärta – Christer Björkmans alldeles egna pophistoria” som ska bli en musikalisk berättelse om Björkmans liv tillsammans med Malmö symfoniorkester och några ännu hemliga gästartister.
– Jag ska ta med publiken på en resa genom mitt liv genom musiken, säger Christer Björkman.
Det kommer att bli ett tiotal arrangemang med allt från Ted Gärdestad till Donna Summer till en ”mäktig svulstig fransk melodi” till Björkmans egna Melodifestivalvinnarlåt ”Imorgon är en annan dag”. Ett smakprov är redan inspelat:
Men det blir också en historia om utanförskap.
– Jag växte upp på 70-talet och det var en helt annan tid vad det gäller acceptans för homosexualitet. Det har präglat mig väldigt tydligt och det har varit en fantastisk utveckling, säger Christer Björkman.
Malmö Lives programchef Karin Karlsson frågar om han hade kunnat sjunga ”Det finns en pojke som jag går till ibland” i inledningen av hans ”Imorgon är en annan dag” 1992?
– Nej, vi var inte riktigt där då. Det var till och med någon som bad mig att ligga lågt med bögeriet i den vevan. Så nej, då var vi inte riktigt redo för sånt, säger Christer Björkman.
På lördagen den 11 november blir det ”Christers Mello Mani – en helkväll för dig med grav schlagerstörning” ledd av ingen mindre än Petra Mede och på scen får man se flera kända Melodifestivalsartister.
– Det blir ingen riktig mellofest utan Petra. Om fredagen är en kväll om musik när den betyder något på djupet så är lördagskvällen ren glädje, säger Christer Björkman.
Ett tiotal artister ska framföra runt femton olika låtar och artistmässigt blir det allt från 60-tal och framåt. På frågan om vilka artister man kan förvänta sig så ger han ett exempel. En poplåt på svenska från 60-talet som betytt mycket för honom. ”Det börjar verka kärlek, banne mig” av Claes-Göran Hederström.
– I en god värld kommer jag att få se den låten framförd i original här, säger Christer Björkman.
Efter det drar Club Euphoria igång i andra delar av Malmö Live.
– Då kommer de dj:s som är världsmästare på att skapa stämning med Eurovision-musik att ta över. Det blir en fortsättning på festen, säger Christer Björkman.
På söndagen blir det ett helt annat koncept där Niklas Strömstedt och Christer Björkman ska samtala om musikåret 1992. Året då Christer Björkman vann Melodifestivalen med ”Imorgon är en annan dag”, skriven av Niklas Strömstedt. Kvällen kommer att påminna mycket om tv-programmet ”Tack för musiken” som Niklas Strömstedt gjorde i SVT där han intervjuade en artist och spelade musik tillsammans.
– Som utgångspunkt har vi en topplista över de mest spelade låtarna på radio 1992. Vi kommer att bjuda in en rad Malmöartister som ska få tolka de låtarna, berättar Christer Björkman.
Musikproducenten Anna Storåkers kommer att ansvara för den kvällen och berättar att det kan bli alltifrån världsberömda Malmöartister till oslipade diamanter.
Artisterna till de tre föreställningarna kommer att släppas inom kort. Nu startar även arbetet med att skapa programmet för de gemensamma ytorna utanför konsertsalen.
– Det är lika viktigt för oss som det som händer i konsertsalen. På de gemensamma ytorna blir det samtal, aktiviteter för barn, olika quiz och saker som speglar Christer, berättar Malmö Lives programchef Karin Karlsson.
Christer Björkman själv utvecklar tankarna:
– Jag skulle vilja anlägga en trädgård någonstans och få dit Pernilla Månsson Colt och prata om växter. Men jag vill också se samtal om utanförskapsfrågor, musikskapande, mat och dryck, säger Christer Björkman.
Christer Björkman har tidigare deklarerat att han ska lämna arbetet med Melodifestivalen 2021, men han ser inte denna helg på Malmö Live som en nystart för artistkarriären.
– Nej, absolut inte. Det är snarare tänkt som en oerhört pampig och värdig final, säger Christer Björkman.
Ser du en möjlighet att få sätta upp de här föreställningarna på andra ställen i Sverige?
– Nej, jag ser det verkligen som en one-off. Så vill man vara med på det här måste man ta sig hit för det blir ingen mer gång, säger Christer Björkman.
När Eurovision Song Contest-arbetet i Ukraina är över så kommer Christer Björkman att lägga mycket arbete i sommar på att sätta ihop föreställningarna tillsammans med manusförfattaren Edward af Sillén och producenterna Anna Modéer Wiking, Anna Storåkers och Helene Gustafsson.
– Det blir otroligt mycket fokus på det här hela sommaren, säger Christer Björkman.
Den som först kom med idén till att fråga Christer Björkman var Malmö Lives programchef Karin Karlsson.
– Jag jobbade med honom under Eurovision Song Contest 2013 i Malmö och insåg Christers äkta musikintresse. Han har en speciell relation till Malmöborna, vilket jag märkte när vi rörde oss runt i staden. Sen har han ju sin släktgård på Katrinetorp här i Malmö. Dessutom tycker vi att det är intressant hur han medvetet arbetar för allas lika rättigheter, säger Karin Karlsson och berättar att det brukar ta ett tag innan man får mejlsvar från Christer Björkman, men när hon kom med frågan om detta så svarade han ja på fyra minuter.
– Jag är fullständigt skräckslagen inför detta. Men det är klart att det är en utmaning man inte kan säga nej till, säger Christer Björkman.
Musikproducenten Anna Storåkers berättar att de hade flera namn uppe till diskussion och den stora frågan var om de skulle v��lja ett svenskt eller ett internationellt namn.
– Vi ville hitta någon som var en stor kontrast till Annika Norlin. Men nästa gång tror jag att det blir en internationell artist, säger Anna Storåkers.
Biljetterna till alla evenemangen släpps den 26 april klockan 12.
Håll koll på Malmös nöjesliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen